Foto: koláž ZD

Úhradové limity na zdravotnické prostředky je třeba zvýšit o 15 procent, žádá rada postižených

Národní rada osob se zdravotním postižením žádá zvýšení úhradových limitů na zdravotnické prostředky o 15 procent. Zástupci rady to dnes řekli novinářům. Rada chce také nižší DPH na tyto prostředky. Návrhy odůvodnila nárůstem nákladů a cen. Míní, že hrozí, že si pacienti nebudou moci dovolit pomůcky v dobré kvalitě. Zdravotnické prostředky jsou veškeré prostředky hrazené z veřejného zdravotního pojištění – například vozíky, protézy, pomocná madla, ale i materiály užívané v nemocnicích. Mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob v reakci ČTK napsal, že díky cenové regulaci výrazný nárůst doplatků nehrozí.

„Chceme, aby došlo k zvýšení inflačního koeficientu u zdravotnických prostředků,“ řekl předseda rady Václav Krása. Pacienti podle něj musí k příspěvku ze zdravotního pojištění doplácet stále větší částky. Podle Krásy je v zákoně inflační koeficient pro letošek ve výši čtyř procent, byť inflace v září dosáhla 18 procent. Tvrdí, že MZd dopad inflace na cenu prostředků neřeší a hrozí jak horší dostupnost pomůcek pro pacienty, tak pokles kvality zboží nabízeného v Česku.

Asociace CzechMed, která sdružuje výrobce těchto prostředků, v září uvedla, že náklady vzrostly meziročně o desítky procent, u energií a letecké dopravy o stovky procent. Krása řekl, že nyní jde na úhrady zdravotnických prostředků z veřejného pojištění kolem 30 miliard korun ročně a při navrženém zvýšení úhrad o 15 procent by to bylo zhruba o 4,5 miliardy Kč více.

Rada také žádá nižší DPH u zdravotnických prostředků. „V evropských zemích je standardem deset a méně procent, pouze několik zemí má vyšší DPH na zdravotnické prostředky,“ uvedl Krása. Dodal, že v Česku je na tyto pomůcky daň 15 a v některých případech i 21 procent. Rada chce buď DPH deset procent nebo nulovou daň.

„Ceny zdravotnických prostředků, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění, jsou cenově regulované. Pro rok 2022 byl, po jednáních jak s plátci tak i výrobci, limit meziročního navýšení zvýšen na čtyři procenta oproti nejvyšší uplatněné ceně v loňském roce,“ napsal ČTK v reakci mluvčí MZd Ondřej Jakob. Extrémní nárůst doplatků podle něj nehrozí.

Jakob zmínil, že resort navrhl radě, ať definuje konkrétní skupiny zdravotnických prostředků, které lze podložit daty o růstu nákladů pro další jednání o jejich úhradách. „Národní rada pro osoby se zdravotním postižením návrh postupu nerozporovala, nicméně dosud jsme žádné podklady neobdrželi,“ dodal Jakob.

Krása dnes uvedl, že o požadavcích rada jedná s pojišťovnami, MZd a dalšími aktéry. V případě navýšení inflačního koeficientu podle něj půjde rada zřejmě cestou poslanecké iniciativy.

-čtk-