Protest lekárov v Bratislave v novembri 2022, na ktorom volali po splnení ôsmich požiadaviek. Foto: Lucia Hakszer

Slovenští lékaři protestovali před Úřadem vlády: Jsme nonstop v práci, chceme systémové změny

„Za měsíc mám dvě týdenní služby a jednu třídenní víkendovou. Další čtyři dny si nemohu udělat program, jaký bych chtěl, protože mám příslužbu a když mi zavolají, musím přijít. Moje manželka je také lékařka a má čtyři až pět služeb za měsíc. Jak to mám vysvětlit svým dětem, když se ptají, proč stále nejsme doma? Říkáme, že musíme být v práci A oni: ‚No, ale spolužáci mají rodiče doma.‘ Když si to přepočítáme, za 18 let nejsme s našimi dětmi rok a třičtvrtě,“ řekl médiím chirurg Miroslav Mendel z univerzitní nemocnice v bratislavském Ružinově. Také on přišel ve čtvrtek 17.listopadu na protest před Úřad vlády v Bratislavě žádat lepší pracovní podmínky. Další lékař řekl, že měsíčně dělá dvě stě až tři sta hodin.

Přes 2100 lékařů z celého Slovenska i proto podalo výpovědi, které mají vstoupit v platnost již za dva týdny. Se slovenskou vládou sepsali osmibodové memorandum, ve kterém žádají zlepšení pracovních podmínek. Po středečním jednání vláda i lékařští odboráři avizovali, že jsou připraveni memorandum podepsat. Šéf Lékařského odborového sdružení (LOZ) Peter Visolajský však ve čtvrtek novinářům řekl, že žádný z bodů memoranda není definitivně dohodnut. „Na tiskovce zaznělo, že vláda splní všechny naše požadavky, ale pokud tomu tak je, proč setkání není už dnes nebo zítra, ale musíme čekat do pondělí?“ zeptal se Visolajský ve čtvrtek s tím, že stále jednají o tom, jak si představují plnění požadavků. Týkají se personálu, vybavení zdravotnických zařízení, vzdělávání a lékaři žádají také systémové řešení mezd.

Šéf Lékařského odborového sdružení (LOZ) Peter Visolajský

Není to jen o platech

Podle předsedy LOZ však vláda redukuje požadavky jen na finance. „Není důstojné, aby ministr financí Igor Matovič stále mluvil o nějakém navýšení a ukazoval tabulky, ve kterých porovnává průměrný plat lékaře v české nemocnici s maximálním platem lékaře na Slovensku, včetně všech přesčasů, které jsou často nezákonné a nebezpečné pro pacienta. Je to zavádějící a během jednání jsme si to sedm hodin vysvětlovali. Chceme nastavit systém tak, aby fungoval a věděli jsme, co máme říci mladým lékařům, kteří na Slovensku skončili školu a chceme, aby zde zůstali pracovat. Pro nás je nejdůležitější, aby slovenské nemocnice fungovaly, aby v nich byl dostatek zkušených lékařů a mohli jsme se postarat o pacienty. Kdybychom chtěli jen peníze, už jsme pryč,“ shrnul Visolajský, který pracuje jako pediatr v nemocnici v Nitře.

Bratislava 17. listopadu 2022 – protest slovenských lékařů

„Od pana ministra financí, ministra zdravotnictví i premiéra posloucháme množství čísel a částek. My vedle naší práce řešíme jediné číslo a to je pět tisíc zbytečných úmrtí ročně. Je obrovská ostuda, když na Slovensku ročně zbytečně vymřou dvě vesnice,“ podotkl. Poukazuje i na další problémy, například, že v některých částech Slovenska musí ženy cestovat do porodnice i 80 kilometrů. Nemyslí si, že problémy jsou jen vinou současné vlády, ale ta má momentálně moc je řešit, proto by tak měla učinit.

Protest trval přibližně hodinu a zúčastnily se ho desítky až stovky lidí. Mnozí další lékaři byli podle Visolajského v té době ve službě u pacientů. Přišli je podpořit sestry, záchranáři, medici, ale i běžní občané. Bylo vidět transparenty s hesly jako Čas se krátí!, Zachraňme zdravotnictví!, Chceme léčit! nebo Nefungující zdravotnictví = nebezpečná země.

Krizové plány

Stále se může stát, že se vláda s lékaři nedohodne. Krizový štáb na ministerstvu zdravotnictví už ve středu 16. listopadu připravoval krizové plány, kdyby nedošlo k dohodě a v prosinci vstoupily v platnost výpovědi. „Ministr zdravotnictví nám na jednání řekl, že v pondělí na oběd musí dát pokyn nemocnicím, jak mají přesouvat pacienty a rušit operace,“ řekl Visolajský. Miroslav Mendel i další lékaři tvrdí, že v nemocnice jim naznačovali, že pokud nedojde k dohodě, elektivní, tedy neurgentní, operace se nebudou provádět a z nemocnice propustí každého, kdo dokáže jít domů. „V Ružinovské nemocnici standardně operují neatestovaní lékaři a nemá na ně kdo dohlížet. Hodně věcí funguje jen díky entuziasmu lidí. Když chybí nějaké vybavení, lékařům to už tak bije do očí, že jej sami koupí. Například kluci z maxilofaciální chirurgie (Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie, poznámka redakce) někde koupili používaný mikroskop, se kterým operují, neboť nemocnice jim nový mikroskop nezaplatí,“ říká plastický chirurg Mendel.

Lucia Hakszer

Foto: autorka