Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: ministerstvo se bude zabývat možným porušováním zákoníku práce v nemocnicích

Ministerstvo zdravotnictví se bude zabývat možným porušováním zákoníku práce ze strany zaměstnavatelů v nemocnicích. Na příští týden úřad svolal jednání s personalisty, kde je chce upozornit, že je nutné při zadávání úkolů zaměstnancům dodržovat zákoník práce. V Otázkách Václava Moravce České televize to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Úřad tak reaguje na informace o porušování podmínek pro přestávky pracovníků v některých nemocnicích. Válek dodal, že sám nemá osobní zkušenost, že by se pravidla porušovala.

Server Seznam Zprávy tento týden upozornil, že dvě stovky zdravotníků z Nemocnice Na Homolce kvůli nemožnosti mít přestávku na jídlo společně poslaly vedení nemocnice předžalobní výzvu. V té se dožadují proplacení pracovních přestávek, které kvůli pracovní pohotovosti nemohli mít, a to zpětně za uplynulé tři roky. Nemocnice podle serveru tvrdí, že jim poobědvat umožňuje.

Válek dnes řekl, že neví, jak častým jevem nedodržování přestávek zdravotníků je. Ministerstvo podle něj kvůli tomu poslalo dopis do zdravotnických zařízení. „Z pohledu ministerstva zdravotnictví je nutné, aby byla práce organizovaná tak, aby zaměstnanci mohli zákonnou přestávku na jídlo a oddech skutečně využívat,“ uvedl. „Bezesporu se tím intenzivně budeme zabývat,“ řekl. Podle něj se nedá vyloučit, že v případě porušování zákoníku práce budou následovat další hromadné žaloby zdravotníků. Dodal, že proto nechal svolat na příští týden personalisty ze všech nemocnic a bude od nich chtít slyšet, zda o problému vědí a jak ho chtějí řešit.

Spor na pražské Homolce začal podle serveru Seznam Zprávy v minulém roce, kdy lékař z jednotky ARO Tomáš Schiffler přišel za vedením nemocnice s usnesením Soudního dvora Evropské unie. Vedení se podle serveru ale odmítlo jeho argumenty zabývat. K dalším krokům se odhodlal po publikování nálezu českého Ústavního soudu, podle kterého má zaměstnanec nárok na proplacení pauzy, pokud musí být ve své přestávce k dispozici pro zaměstnavatele.

Na půlhodinovou přestávku na jídlo a oddech má zaměstnanec nárok nejpozději po šesti odpracovaných hodinách. Například u zdravotních sester se tak podle serveru v případech, kdy přestávku nemohou čerpat, jedná až o jednu hodinu z celé dvanáctihodinové směny.

Nemožnost čerpat přestávky na jídlo a oddech podle Seznam Zpráv netrápí pouze zdravotníky na Homolce. „Děje se to ve více nemocnicích a týká se to jak těch přímo řízených, tak i těch regionálních,“ řekl serveru předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Jako příklad jmenoval nemocnici na Bulovce, kde podobnou předžalobní výzvu podávali lékaři, kteří odtamtud odcházeli. „Ti sice byli mimosoudně vyrovnáni, nicméně k mé hrůze tento proces v té nemocnici pokračuje dál,“ dodal Engel.

-čtk-