Foto: Flickr/Nenad Stojkovic, licence CC BY 2.0

V Británii stávkují za vyšší platy zdravotní sestry ze státních nemocnic

Odhadem až 100.000 zdravotních sester a souvisejícího personálu dnes ve státních zdravotnických zařízeních v Británii stávkuje za zvýšení platů. Je to první takový protest, který se koná celostátně za 106 let existence jejich odborové organizace. Dosavadní vyjednávání se státními úřady se změnilo v hořký spor, protože vláda zatím nehodlá požadavky zdravotníků vyslyšet a považuje je za přehnané, informují britská média.

„Je to vskutku tragický den. Tragický den pro zdravotní péči, tragický den pro pacienty a tragický den pro lidi v této společnosti i pro naše státní zdravotnictví,“ řekla televizi BBC šéfka odborového svazu zdravotnického personálu Royal College of Nursing (RCN) Pat Cullenová. Do protestu se zapojil zdravotnický personál, který neposkytuje bezodkladnou péči. To znamená, že pracoviště pohotovosti, chemoterapie nebo jednotky intenzivní péče normálně fungují.

Sestry požadovaly zvýšení platů o 19 procent a jejich odborová organizace tvrdí, že zvýšení pod úrovní inflace znamená zhoršení kvality péče. V takovém případě bude totiž obtížné zajistit personál, který bude ochoten za takových podmínek pracovat, uvádí RCN. Svaz rovněž poznamenal, že za posledních deset let se příjmy sester a dalších zdravotníků při započtení inflace reálně snižovaly.

Nemocnice a další státní zdravotnická zařízení, kde byla situace kvůli personálním problémům a pandemii covidu-19 už tak svízelná, ve vypjatém předvánočním období tedy čelí dalšímu tlaku. Stávka začala v 08:00 místního času (09:00 SEČ) a trvat má do 20:00 místního času (21:00 SEČ). Další takovou celodenní stávku chtějí odboráři uspořádat ještě 20. prosince. Chystané protesty lze podle RCN odvolat v případě, že vláda začne se zdravotníky vážně jednat.

Vláda ale zatím odmítá na požadavky odborů přistoupit. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že vláda plně akceptovala doporučení nezávislé komise pro revizi platů, která působí v rámci britského státního zdravotnictví (NHS). To podle ministerských úředníků znamená, že nově kvalifikovaným sestrám se plat zvýšil o 5,5 procenta, zatímco pracovníkům s nejnižším ohodnocením, jako jsou zřízenci či uklízečky, až o 9,3 procenta.

Nástupní plat zdravotní sestry v Anglii mírně přesahuje 27.000 liber (zhruba 762.000 Kč) za rok. Je to spodní hranice páté platové třídy, kterou se řídí britské státní zdravotnictví. Asistenti, zřízenci nebo uklízečky mají plat nižší. Personál má v rámci pracovního zařazení nárok na platový postup. Plat zdravotní sestry se čtyřletou praxí se blíží částce 33.000 liber (přes 931.000 Kč) za rok, což je zároveň horní hranice páté platové třídy.

Specializované sestry, které mají vyšší kvalifikaci, aby mohly pečovat například o pacienty s rakovinou či cukrovkou, si mohou ročně vydělat až 47.000 liber (téměř 1,3 milionu Kč). Nejkvalifikovanější zdravotní sestra, která je oprávněna poskytovat i konzultace, může mít roční plat až 55.000 liber (téměř 1,6 milionu Kč) a zlomek těch, které jsou na vedoucích pozicích, až 100.000 liber (více než 2,8 milionu Kč) za rok.

Svaz RCN žádal, aby se zdravotníkům zvýšily platy v průměru o pět procent nad inflací, naznačil už ale, že by přijal i nižší nabídku. Vláda trvá na tom, že stát si požadované zvýšení platů nemůže dovolit, rozhovory mezi odbory a vládou v pondělí skončily krachem. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že vláda neustále jedná se všemi odborovými organizacemi, které jsou zapojeny do sporů o platy.

Stávka se týká zdravotních sester ze 76 nemocnic a zdravotních středisek po celé Británii. Zrušeno kvůli ní dnes bylo odhadem 70.000 návštěv u lékaře, včetně naplánovaných zákroků, uvedla agentura Reuters. Je to první takový protest za dobu existence britského státního zdravotnictví, které funguje od roku 1948, a první za 106 let, co existuje odborová organizace RCN. V Severním Irsku se v roce 2019 sice konal podobný protest, na celostátní úrovni ale ještě nikdy.

Británie čelí od podzimu vlně stávek i v dalších odvětvích. Za vyšší příjmy a zlepšení pracovních podmínek stávkují například zaměstnanci železnic, britské pošty nebo letišť. Míra inflace v Británii v říjnu přesáhla 11 procent a byla nejvyšší od roku 1981. Nabídky na zvýšení platů o čtyři až pět procent mezi zaměstnanci proto často vedou k deziluzi a mezi odborovými svazy a zaměstnavateli ke sporům.

-čtk-