Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Foto: Radek Čepelák

Česko požaduje, aby krizový úřad Evropské komise HERA pořídil antibiotika pro ty státy EU, které čelí největším výpadkům

Česko vyzývá generálního ředitele úřadu Evropské komise pro zdravotní krize (HERA) Pierra Delsaux, aby pomohl státům EU, které čelí největším výpadkům antibiotik, a pokusil se pro ně obstarat antibiotika podobně, jako to v létě učinil v případě očkovacích látek proti nemoci mpox. „Víme minimálně o deseti státech EU, které na tom jsou velmi zle. S ředitelem HERA jsem již o tom hovořil, výzva k němu od nás odejde ještě dnes,“ potvrdil včera na dotaz Zdravotnického deníku náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Jednání úřadu k tomu by se mohlo podle něj uskutečnit ještě tento nebo počátkem příštího týdne.

Úřad Evropské komise pro připravenost a reakci na mimořádné situace, známý pod zkratkou HERA, vznikl vloni v reakci na zkušenosti nabyté během pandemie covidu-19. Ve svém mandátu má mimo jiné možnost akutního nákupu léčiv v případě krize. Toho také úřad hned využil již v červnu, kdy nakoupil z prostředků finančního zdravotního programu EU přes sto tisíc dávek očkovacích látek proti nemoci mpox (tehdy nazývané opičí neštovice). Během léta pak úřad pro státy EU tímto způsobem nakoupil dalších zhruba 220 tisíc dávek.

Podle náměstka Jakuba Dvořáčka není důvod, aby HERA nemohla postupovat stejně i nyní, kdy země EU čelí akutnímu nedostatku některých kategorií antibiotik. „Již jsem o tom s generálním ředitelem HERA Pierrem Delsaux koncem minulého týdne hovořil a potvrdil mi, že mechanismus může být úplně stejný jako u mpox. Potřebuje ale svolat jednání a získat k tomu mandát,“ popsal Zdravotnickému deníku Dvořáček.

Akutnímu nedostatku antibiotik čelí podle Dvořáčka více zemí EU, které by proto takovou iniciativu uvítaly. „Máme informaci minimálně od deseti států, které jsou na tom velmi zle. Proto od nás i s tímto vědomím ještě dnes odejde výzva panu řediteli, aby urychleně svolal jednání a HERA začala konat,“ uvedl náměstek. Delsaux mu měl telefonicky potvrdit, že jednání by mohl svolat ještě tento týden nebo počátkem týdne příštího.

Stejně jako v případě očkovací látky proti mpox, kdy se podle Dvořáčka do Evropy dovezla americká šarže, může HERA antiobiotika poptat v kterékoli zemi na světě. „Může to být v USA, Kanadě, Japonsku či Jižní Koreji. Cena za balení je nízká. Není to podle mne něco, co by se z rozpočtu úřadu nedalo zvládnout,“ dodal Dvořáček.

Česku se podařilo navázat úzké vztahy s úřadem HERA během loňského českého předsednictví v Radě EU. Jak Dvořáček popsal na tiskové konferenci minulý pátek, právě nastavení spolupráce s úřadem během jednání s výrobci očkovacích látek proti covidu-19 patří podle jeho názoru mezi významné úspěchy předsednictví.

-sed-