Ilustrační foto: Pixabay

Farmaceutický sektor čeká silný rok fúzí a akvizic, odhadují experti. Jejich objem se přiblíží 300 miliardám dolarů

Právě skončený rok byl z hlediska fúzí a akvizic ve farmaceutickém průmyslu podprůměrný. Může za to především řada nejistot a nepříliš optimistický makroekonomický vývoj. Připojily se rovněž problémy související se zásobováním léků, které plynuly z nezdravé závislosti na dodávkách účinných látek z Číny a Indie. Farmaceutickému sektoru se přesto dařilo, což přivedlo řadu firem k držbě nadbytečné likvidity. Proto lze očekávat akviziční boom, odhaduje poradenská společnost PricewaterhouseCoopers.

Objem fúzí a akvizic v roce 2023 by se mohl pohybovat mezi 225 a 275 miliardami dolarů (v přepočtu asi 5,1 až 6,2 bilionu korun). Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers, kterou má Zdravotnický deník k dispozici. Horní hranice odhadovaného intervalu se blíží 300 miliardám dolarů, což zhruba odpovídá ročnímu výkonu české ekonomiky.

Posílen bude ten, kdo investuje

Podle expertů lze takovou sumu investovanou zejména velkými farmaceutickými společnostmi do fúzí a akvizic očekávat zejména proto, že velké farmaceutické firmy překypují volnou hotovostí a zároveň hledají investiční příležitosti. Ty se z jejich pohledu vyskytují především v biotechnologickém sektoru, v němž farmaceutičtí giganti cítí příležitost k další expanzi, a také možnost, jak alespoň částečně snížit úroveň konkurence, která je z jejich pohledu nežádoucí.

Dalším důvodem očekávaného nárůstu fúzí a akvizic je vidina určité stabilizace makroekonomické situace. Farmaceutické společnosti tak budou motivovány k investicím, aby dokázaly z ekonomické, energetické, postcovidové a inflační krize vyjít posílené.

„Nadále očekáváme, že transakce fúzí a akvizic se nejčastěji budou pohybovat v objemech mezi 5 a 15 miliardami dolarů. Vidíme však i potenciál pro větší obchody ve druhé polovině roku 2023,“ uvedli analytici PricewaterhouseCoopers. Fúzím a akvizicím ve farmaceutickém průmyslu hrají podle nich do karet také výsledky voleb do amerického Kongresu. Nejistotu do určité míry také snižuje zákon pro snižování inflace, který Kongres nedávno schválil.

Atraktivní budou investice do onkologie a imunologie

„Odhadujeme, že v roce 2023 zaznamenáme aktivitu v oblastech vysokého očekávaného budoucího růstu. Farmaceutické a biotechnologické fúze a akvizice se budou i nadále zaměřovat na onkologii a imunologii, ale zájem se projeví i v dalších oblastech, jako je neurologie a kardiovaskulární onemocnění a také vakcíny,“ píší autoři zprávy.

Podle nich budou důležitými oblastmi pro fúze a akvizice v roce 2023 také strukturované obchody, nové a kreativní přístupy k financování výzkumu a vývoje a přehodnocení portfolia vedoucí k odprodejům.

Sektor lékařských technologií bude i v roce 2023 čelit „nepřízni počasí“ spojené s výrazným poklesem hodnoty obchodů v roce 2022 a nerovnoměrným výkonem kapitálového trhu. „I tak zůstáváme optimističtí, pokud jde o vyhlídky tohoto sektoru v roce 2023. Nedávný reset v ocenění může společnostem poskytnout příležitosti překonat očekávání investorů a vytvořit hodnotu pro akcionáře tím, že se zaměří na různé příležitosti růstu, jako je robotická chirurgie, strukturální onemocnění srdce a související péče,“ odhadují analytici PricewaterhouseCoopers.

Globální trh přesáhne hodnotu 1,5 bilionu dolarů

Farmaceutický sektor jako celek bude v roce 2023 i nadále ovlivňován rozmachem technologií. Na vzestupu bude zejména umělá inteligence, sběr a analýza takzvaných „big data“, technologie blockchainu a z nich pramenící rozvoj personalizované medicíny. Výrobci léků tak učiní další podstatný krok k tomu, aby se stalo běžnou praxí produkovat léky „na míru“. Tím by se jednak výrazně zefektivnila léčba, jednak by léčivé přípravky byly bezpečnější, a to vše by přineslo i nemalou úsporu nákladů.

Globální farmaceutický trh podle analytiků webu Worldpharmatoday.com v roce 2023 přesáhne objem 1,5 bilionu dolarů. A právě technologie v tom budou hrát klíčovou roli.

Zdeňka Musilová