Budova Ministerstva zdravotnictví ČR., Foto: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví změnilo strukturu vedení, Válek má nově z šesti náměstků dva. Třetí se hledá

Česká ministerstva zažívají od Nového roku velké změny. V platnost totiž vstoupila vládní novela služebního zákona rušící funkce odborných náměstků. Z těch se nově stali vrchní ředitelé sekcí. Změny se promítly i do struktur ministerstva zdravotnictví, kde do nové role přestoupili čtyři odborní náměstci, a to Radek Policar, Helena Rögnerová, Milan Blaha a Pavla Svrčinová. Náměstky ministra Vlastimila Válka tak zůstávají jen Jakub Dvořáček (nestraník) a Josef Pavlovic (Piráti), jméno třetího náměstka resortu vzejde z jednání vládních koaličních stran.

Změna role z odborného náměstka na vrchního ředitele sekce se na ministerstvu zdravotnictví týká Radka Policara, Heleny Rögnerové, Milana Blahy a Pavly Svrčinové, která zároveň zůstává i ve funkci hlavní hygieničky. Nadále se budou věnovat stejným sekcím jako dosud – Policar legislativě a právu, Rögnerová ekonomice a zdravotnímu pojištění, Blaha informačním a komunikačním technologiím a Svrčinová ochraně a podpoře veřejného zdraví.

Třetí náměstek bude teprve vybrán

Náměstky ministra zůstávají jen dosavadní političtí náměstci Jakub Dvořáček a Josef Pavlovic, ministr Vlastimil Válek tak má od Nového roku náměstky jen dva z původních šesti. Ke stávajícímu duu ale ještě jedno jméno přibude. I to umožňuje zmíněná novela, která ruší dosavadní limit maximálně dvou náměstků (dříve politických náměstků) na ministerstvech. „Vládní koalice se dohodla, že náměstci by měli být tři. Ale politická jednání o třetím nominantovi teprve proběhnou,“ řekl Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Jednání sice teprve začnou, vzhledem k rozložení sil se ale zdá poměrně pravděpodobné, že funkci třetího náměstka získá nominant KDU-ČSL.

O tom, zda budou noví vrchní ředitelé sekcí, kteří dosud zastávali funkce odborných náměstků, podřízeni přímo ministru Válkovi, nebo jednomu z jeho náměstků, zatím rozhodnuto není. „Zákon to nechává na ministrovi, jaké dá svým náměstkům portfolio. Takže oni mohou, ale nemusí být tím mezistupněm mezi jednotlivými úseky. Na ministerstvu zdravotnictví toto rozložení kompetencí ještě budeme řešit, i vzhledem k tomu, že třetí náměstek teprve bude jmenován,“ řekl Jakob.

Na ministerstvu zároveň od Nového roku došlo také ke zrušení odboru vědy a lékařských povolání, skončil i jeho ředitel Zbyněk Podhrázký. Odbor byl rozdělen na dvě oddělení. Prvním je oddělení vědy, výzkumu a dotací na vzdělávání, který vede Olga Laaksonen, druhým oddělení lékařských povolání. Na místo vedoucího tohoto oddělení bude teprve vyhlášeno výběrové řízení. Obě oddělení budou spadat do sekce zdravotní péče, jejímž vedením je dočasně pověřena Venuše Škampová, dosavadní ředitelka odboru zdravotní péče. „Na místo nového vrchního ředitele této sekce bude také vypsáno výběrové řízení,“ uvedl Jakob.

Snaha o oddělení politiků a úředníků

Zástupci vládní koalice si od změny slibují stanovení jasné hranice mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem. Opoziční poslanci, ale i někteří někteří koaliční senátoři a prezident Miloš Zeman v souvislosti s novelou naopak mluvili o politizaci státní správy. Z úst opozičních politiků zaznívala také slova o vzniku trafik pro zástupce vládních stran a riziku možného zvýšení nákladů na státní správu. Předseda sněmovního klubu ODS Marek Benda za předkladatele ujišťoval, že se nakonec ukáže, že počet náměstků na ministerstvech bude nižší než za předchozích vlád. Prezident Zeman novelu vetoval, Sněmovna ale jeho postoj přehlasovala.

Zavedení pětiletého funkčního období vrchních ředitelů sekcí a dalších vedoucích státních úředníků má podle předkladatelů novely přinést vnitřní konkurenci a motivaci ke zvyšování úrovně služby. Státní správa se navíc má více otevřít pro odborníky zvenčí. Novela služebního zákona přináší i další změny ve státní službě. Týkají se například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

Jakub Němec