Ilustrační foto: Pixabay

Ministerstvo: Dodávky antibiotik bude možné zajistit i v cizině

Pokud výrobci nezvýší dodávky antibiotik do ČR, je možné podle ministerstva zdravotnictví zajistit pro české pacienty i léky vyrobené původně pro cizí trhy. Takové stanovisko vzešlo z prvního jednání pracovní skupiny řešící nedostatek některých léků, kterou zřídil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a kterou vede náměstek Jakub Dvořáček. Je složena ze zástupců ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), České lékárnické komory (ČLnK) a distributorů léčiv (AVEL).

Ministerstvo informovalo o tom, že v úterý 4. ledna proběhlo první jednání skupiny za účasti všech uvedených zástupců. Skupina se má v budoucnu scházet pravidelně a o výstupech informovat ministra.

Z jednání také vyplynulo, že v oblasti antibiotik v tuto chvíli nehrozí, že by pacient nedostal léčbu, kterou potřebuje. V případě chybějícího primárně předepisovaného přípravku jsou dostupné účinné alternativy. Situace kolem dětských antipyretik se výrazně zlepšila. V minulých týdnech byly dodány statisíce balení a do konce ledna by měly dorazit další desítky tisíc balení.

„Momentálně se vzhledem k vysoké nemocnosti v populaci potýkáme s nedostupnosti některých léčiv, jedná se především o antibiotika. Zde jednáme o nápravě situace k tomu, aby léčiv byl na trhu dostatek. V případě nemožnosti navýšení dodávek na straně výrobce je Ministerstvo zdravotnictví ČR připraveno využít všechny dostupné prostředky k vyřešení situace, včetně zajištění zahraničních alternativ a stanovení jejich mimořádné úhrady ze zdravotního pojištění po vzoru antivirotik proti covidu-19. To umožňuje novela zákona o léčivech, schválená na konci roku 2022,” uvedl Dvořáček.

Ministerstvo podle něj v současné chvíli detailně monitoruje situaci na trhu s léčivy a připravujeme komplexní systémová řešení. Věnuje se tomu i Evropská unie pod vedením švédského předsednictví, se kterým je ministerstvo zdravotnictví v kontaktu.

Kupujte jen léky, které potřebujete, radí SÚKL

K situaci se vyjádřila i ředitelka SÚKL Irena Storová: „Procesy související s dostupností léčiv řeší SÚKL každý den a veškeré informace sdílí s ministerstvem zdravotnictví. Vysoká nemocnost a výpadky dodávek trh s léčivy rozkolísaly. Situaci nyní může pomoci, když si každý z nás odnese z lékárny jen ty léčivé přípravky, které aktuálně potřebuje a nebudeme si vytvářet velké zásoby léků, které třeba ani nespotřebujeme,“ řekla Storová.

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs doplnil, že lékárníci dělají vše, co je v jejich silách, aby výpadky léků nedoléhaly na pacienty. „Česká lékárnická komora zastupuje tisíce lékárníků po celé ČR, kteří jsou denně v kontaktu s pacienty a mají velmi dobrý přehled. Komora poskytne při řešení současné situace maximální součinnost. Velmi oceňuji rychlou reakci ministerstva zdravotnictví, které dostalo k jednomu stolu všechny zúčastněné strany,“ uvedl Kerbs.

red, ČTK