Foto: EHL & KOUMAR ARCHITEKTI s.r.o.

V Praze vyroste nová budova 3. lékařské fakulty za půl miliardy

Třetí lékařská fakulta Univerzity Karlovy chystá v areálu na pražských Vinohradech stavbu nového výukového centra za přibližně půl miliardy korun. Architektonickou soutěž na její návrh vyhrál tým ateliéru Ehl & Koumar architekti. Porota ho vybrala z 34 návrhů.

Nová budova má být samostatným proskleným pavilonem s vnitřním atriem v areálu vinohradské nemocnice. Fakulta očekává během několika let vydání stavebního povolení a zahájení stavby.

Architektonický návrh slibuje prosvětlena vnitřním atriem s otevřenými galeriemi.

„Stávající budova A, ve které by měla zůstat především výzkumná a vědecká pracoviště, bude doplněna o novostavbu budovy B, ve které bude dostatečná kapacita pro výuku všech studentů lékařské fakulty. V návrhu se počítá s velkým přednáškovým sálem, kapacitními učebnami, knihovnou a simulačním centrem,“ popsal plánované výukové centrum děkan Petr Widimský.

Sešla se řada kvalitních návrhů

Kvalitu architektonické soutěže kvitoval proděkan fakulty JanTrnka, který byl členem poroty: „Velmi mile nás překvapil počet a kvalita všech odevzdaných návrhů, které ukázaly celou řadu možných řešení soutěžního zadání. V tomto směru nebylo rozhodování poroty vůbec jednoduchým úkolem.“ V porotě kromě zástupců lékařské fakulty zasedli také odborníci na architektonické a technické řešení.

V anotaci vítězného architektonického návrhu mimo jiné stojí: „Hluboká dispozice pavilonu je prosvětlena vnitřním atriem s otevřenými galeriemi, které jsou lemované uzavřenými bloky jader vymezujícími volnou plochu učeben a zázemí pedagogů.

Vítězná návrh ateliéru Ehl & Koumar architekti, který porota vybrala z 34 návrhů.

Na druhém místě se umístil ateliér Kuba Pilař Architekti a na třetím studio Nemec Taller Architektur. Soutěžní porota udělila také dalších šest odměn. Výsledky soutěže představí fakulta na konci ledna formou výstavy a soutěžního katalogu.

V areálu na Vinohradech sídlí Fakultní nemocnice Královská Vinohrady, Státní zdravotní ústav, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Institut pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví a střední zdravotnická škola. „Se všemi těmito institucemi 3. lékařská fakulta spolupracuje v řadě oblastí výuky, výzkumu i lékařské praxe,“ uvedla fakulta.

-jn-, ČTK

Foto: EHL & KOUMAR ARCHITEKTI s.r.o.