Ilustrační foto: Pixabay

Němečtí politici hledají další peníze pro dlouhodobou péči. Experti hovoří o reformě financování

Financování dlouhodobé péče je velkým tématem zdravotnictví, a to nejen v Německu. Vlivem stárnutí populace bude počet příjemců tohoto druhu péče přibývat. Německá vládní SPD už volá po posílení příjmové strany systému, do kterého spolková vláda musí už několik let nalévat dodatečné peníze z rozpočtu. Ekonomičtí experti pak zmiňují, že je nutné se vážně bavit o reformě financování dlouhodobé péče, jak uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Pět milionů našich občanů potřebuje dlouhodobou péči. Jejich příbuzní a přátelé od naší koalice očekávají, že se za ně zvláště v těžkých časech postavíme,“ řekla místopředsedkyně poslanecké frakce vládní SPD ve Spolkovém sněmu Dagmar Schmidtová během tiskové konference na začátku tohoto týdne v Berlíně.

Schmidtová apelovala na ministra financí Christiana Lindnera (FDP), aby vyčlenil dodatečné finanční prostředky na dlouhodobou péči. Podle ní je na čase, aby dal kabinet kancléře Olafa Scholze dal jasně najevo, že příjmovou stránku systému dlouhodobé péče hodlá posilovat. „Investice, které dnes uděláme, se brzy vrátí a zajistí naši prosperitu a sociální soudržnost,“ dodala Schmidtová s tím, že stranou nesmí zůstat ani zdravotnictví, vzdělávání, mobilita nebo digitalizace společnosti.

Péče spolkne přes 100 miliard korun ročně

Dagmar Schmidtová poukázala na složitou situaci lidí, kteří dlouhodobou péči potřebují, ale i lidí z jejich okolí (vesměs rodinné příslušníky), kteří o ně pečují. „Konkrétní představy, jak jim pomoci, jsme zakotvili v koaliční smlouvě. Nyní je musíme realizovat. Bavíme se mimo jiné o zajištění stabilního financování také z daní, a přizpůsobení příspěvků na péči potřebám postižených,“ vyjmenovala dále místopředsedkyně poslanecké frakce SPD.

Zdá se, že Schmidtová nalezla shodu se zdravotními pojišťovnami, které rovněž opakovaně požadovaly trvalou a narůstající dotaci ze spolkového rozpočtu. „Spravedlivé financování dlouhodobé ošetřovatelské péče také znamená, že nepojistné služby, které jsou ale zajišťovány z vůle spolkové vlády, jsou spolkovou vládou plně financovány,“ citoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt Gernota Kiefera, člena představenstva Národní asociace zdravotního pojišťoven (GKV – Spitzenverband).

O nutnosti objemnějšího financování dlouhodobé péče z daní, respektive spolkového rozpočtu, se v Německu již nějakou dobu diskutuje. Každým rokem totiž narůstá počet lidí, kteří péči ve stáří potřebují. A ani v nejbližších desítkách let se trend v žádném případě (kvůli demografickému stárnutí) neotočí. Jak bylo řečeno, v současné době je příjemcem nějaké formy dlouhodobé péče kolem pěti milionů Němců. Ze systému zdravotního pojištění, z něhož je hrazena právě i dlouhodobá péče, na ni bylo loni vydáno kolem 3,3 miliardy eur (přes 78 miliard korun). Další miliardu eur (téměř 24 miliard korun) na ni přidala ze spolkového rozpočtu spolková vláda.

Ekonom: Financování dlouhodobé péče je třeba reformovat

Tlak na financování dlouhodobé péče v posledních měsících narůstá. Vzrostl totiž průměrný příspěvek, který ze svého platí příjemci péče, jež jsou umístěni v pečovatelském domově, a to na 2350 eur. „Do konce roku 2023 by se mohl vyšplhat na rovných 3000 eur,“ uvedl pro média Heinz Rothgang, ekonom, který se zaměřuje na zdravotnictví a sociální služby.

Rothgang připomněl svůj návrh na provedení reformy dlouhodobé péče, která počítá s otočením stávajícího modelu. Zatímco nyní pojišťovna hradí pevnou částku a zbytek si musí platit klient pečovatelského zařízení, podle Rothganga by pevnou částku hradil klient a veškeré dodatečné náklady péče by nesla pojišťovna.

„Stejně jako u zdravotního pojištění by pak riziko leželo na pojišťovně,“ dodal Heinz Rothgang. Podle něho je zcela legitimní, aby dlouhodobá péče byla spolufinancována prostřednictvím dodatečných daní. „Je to (dlouhodobá péče) celospolečenský úkol. Zároveň by takový systém mohl udržet pojistné na nízké úrovni,“ dodal.

Zdeňka Musilová