Premiér Petr Fiala (ODS). Foto: Úřad vlády

Premiér Fiala promluví o budoucnosti zdravotnictví na summitu

Vstup nejmodernějších technologií do nemocnic a jejich přínos pro českou medicínu i pacienty budou hlavními tématy 2. ročníku summitu Zdravotnického deníku Inovace a technologie ve zdravotnictví. Priority vlády ve zdravotnictví představí osobně předseda vlády Petr Fiala. Jak vstup nových technologií do zdravotnických zařízení financovat a organizačně zvládnout přiblíží ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, předseda přístrojové komise Marek Mechl a řada dalších předních osobností českého zdravotnictví. Významná část summitu se bude věnovat rovněž související digitalizaci zdravotnictví, zejména plánovaným investicím a legislativním změnám. Summit se uskuteční 29.-30. března v Praze a registrovat se na něj můžete zde.

Digitalizace zdravotnictví z různých úhlů pohledu ovládne tematicky první den summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví, který Zdravotnický deník pořádá již podruhé. V příštích letech plánuje stát poslat do elektronizace a digitalizace miliardy korun a bezpochyby je třeba, aby šlo o prostředky investované účelně a smysluplně. Přesvědčit o tom by měl posluchače mimo jiné náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Náměstci pro ICT z fakultních nemocnic v Ostravě a Olomouci Petr Foltýn a Antonín Hlavinka dále blíže představí problémy, kterým v současnosti čelí nemocniční informační systémy, se zaměřením na oblast interoperability a standardizace.

V druhé části „digitalizačního dne“ se pozornost přesune k telemedicíně a akutálním snahám o její definici v zákoně a nastavení vhodných úhradových mechanismů. Za ministerstvo zdravotnictví současné i plánované kroky přiblíží náměstek ministra Josef Pavlovic spolu s náměstkem ředitele VZP ČR Petrem Noskem. Konkrétní zkušenosti se zaváděním distanční péče popíše ředitel Nemocnice Havířov Norbert Schellong. Svůj pohled představí i zástupci privátního sektoru.

Foto z diskusního panelu ministrů zdravotnictví na konferenci Zdravotnického deníku k ekonomice prevence v září 2022. Zleva: Peep Peterson, ministr zdravotnictví a práce Estonska, Daniels Pavļuts, ministr zdravotnictví Lotyšska, Vladimír Lengvarský, ministr zdravotnictví Slovenska, moderátor a vydavatel ZD Ivo Hartmann, Vlastimil Válek, místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR, a Zdeněk Kabátek, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Na dálku k účastníkům konference promluvil Johannes Rauch, ministr sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele Rakouska. Foto: Radek Čepelák

Ještě více do budoucnosti nahlédnou účastníci druhý den summitu. Ten se zaměří na nové technologie a terapie, jejich zavádění do systému, financování a také hledání nových finančních modelů tam, kde současné zkušenosti a postupy již ve světle moderního vývoje ztrácí dech.

Debatu otevře český premiér Petr Fiala představením priorit vlády v oblasti zdravotnictví. Na něj naváže ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek tématem finanční udržitelnosti v prostředí neustálých technologických změn. O personalizované medicíně a roli vědy promluví generální ředitel společnosti Roche Erik Lundgren. Význam investic do výrobních kapacit léčiv na území ČR v dobách narůstajících výpadků některých kategorií léčiv zdůrazní i generální ředitel Zentiva ČR Boris Sannes.

O managementu péče v proudu inovací budou diskutovat místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny a předseda správní rady VZP ČR Tom Philipp, předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renáta Knorová, zdravotní ředitelka Oborové zdravotní pojišťovny Jitka Vojtová, člen výboru České asociace ambulantních kardiologů Jiří Veselý nebo předseda zdravotnické sekce Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

Dva odborné bloky se zaměří na již konkrétní inovace v kardiologii, kardiochirurgii, neurologii, neurochirurgii a onkologii a to, jak je udržitelně financovat.

Summit vyvrcholí panelovou diskusí o globálních technologických inovacích a jejich budoucnosti v českém zdravotnictví. Po boku ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k tomu promluví ředitelé dvou největších zdravotních pojišťoven v ČR Zdeněk Kabátek (VZP ČR) a David Kostka (ZPMV ČR), ředitelé fakultních nemocnic Jan Votava (Královské Vinohrady) a Jiří Havrlant (Ostrava) a generální ředitelé společnosti Medtronic Czechia Michal Vondraš a Zentiva ČR Boris Sannes.

Termín: 29. – 30. březen 2023

Místo: Comfort Hotel Prague City East, Bečvářova 14, Praha 10

Účastnické poplatky:

Veřejné nemocnice, zdravotní pojišťovny, státní správa a samospráva, školy, pacientské organizace: ZDARMA

Podnikatelské subjekty, komory, asociace a svazy: 9 000 Kč bez DPH

Registrace: účast potvrďte na email [email protected]

Program:

-sed-