Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Máme nejširší nabídku preventivních vyšetření rakoviny zdarma

Češi mají podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka světově neobvykle širokou možnost preventivních vyšetření k předcházení rakovině, která je navíc hrazená ze zdravotního pojištění. Řekl to ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně. Lidé by podle ministra měli preventivní vyšetření podstupovat více, nutit je k tomu nicméně nelze. „Každý je odpovědný za svoje rozhodnutí,“ dodal Válek.

„Každý třetí člověk za svůj život onemocní rakovinou, takže se to týká každé širší rodiny,“ řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). A statistiky jí dávají za pravdu – každý rok lékaři diagnostikují v ČR nádor více než 85,5 tisícům lidí a kolem 28 tisíc rakovině podlehne. Se zkušeností s léčbou nádoru žije téměř 620 tisíc lidí.

Nejčastějším nádorem je rakovina prostaty , na druhém místě rakovina prsu, třetí je rakovina tlustého střeva a konečníku a čtvrtá nejčastější rakovina plic. U všech těchto nádorů mohou lidé včasným vyšetřením v rámci takzvaného screeningového programu zabránit rozvoji samotného nádoru nebo jej zachytit v časném stadiu, které lze dobře léčit. U rakoviny prostaty ho podle Válka ministerstvo v současné době připravuje a spustit ho plánuje příští rok.

Kolonoskopie by rakovinu kolorekta vynulovaly

Vyšetření předcházející rakovině prsu mohou podstoupit ženy nad 45 let jednou za dva roky, účastní se asi 60 procent z nich. Od doby zavedení vyšetřování se snížila úmrtnost na nádory prsu o 30 procent. Loni byl pilotně spuštěný screening rakoviny plic u lidí nad 55 let, kteří kouří nebo dlouhodobě kouřili.

„Bohužel je stále velmi málo využívaný screening karcinomu kolorekta,“ řekl Válek. Podle údajů VZP ho využívá jen asi 27 procent lidí, kteří na něj mají nárok, tedy lidí starší 50 let. Přitom každému druhému vyšetřovanému najdou lékaři polyp, ze kterého se může vyvinout rakovina tlustého střeva či konečníku. A často ho dokážou přímo při kolonoskopii rovnou i odstranit.

„Pokud by každý občan, který toho může využít, absolvoval jednou za deset let kolonoskopii, tak můžeme rakovinu kolorekta v podstatě eliminovat na nulu,“ dodal Válek. Na prevenci může ušetřit i stát, vyšetření kolonoskopií stojí řádově tisíce korun, léčba rakoviny miliony.

Velmi dobře preventabilní je podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslava Svobody (ODS) také rakovina děložního čípku a hrdla. Ženy podstupují vyšetření při pravidelné prohlídce u gynekologa, díky čemuž se už výskyt snížil. „Karcinom čípku byl nejčastější rakovina žen, dneska je až třetí,“ uvedl Svoboda. Také v tomto případě umí lékaři odstranit už nemocnou tkáň, ze které nádor teprve vznikne.

Pojišťovny vyčerpaly možnosti své kampaně

„Náš jediný problém je dostat pacientky na vyšetření,“ uvedl Svoboda. Na prevenci ke gynekologovi chodí jen zhruba polovina žen. Tomuto typu rakoviny, jejímž původcem je lidský papilomavirus (HPV), se dá předejít i očkováním. Pro třináctileté dívky a chlapce ho platí zdravotní pojišťovny, Válek už dříve uvedl, že by možnost rád rozšířil i na dvanáctileté a čtrnáctileté. Podle Svobody je očkovaná asi polovina dětí v daném věku.

Zdravotní pojišťovny osoby, které mají na screeningy nárok, zvou dopisem, kampaň ale zřejmě podle jejich dřívějších vyjádření narazila na své maximum. Těm, kteří absolvují preventivní vyšetření, z fondů prevenci přispívají i na další jinak placenou zdravotní péči, například zubní hygienu nebo masáže.

-ČTK-