Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL). Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Válkovi náměstci kompletní. Dnes byl jmenován Václav Pláteník z KDU-ČSL

Novým náměstkem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se stal člen KDU-ČSL Václav Pláteník. Člen Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně působil také jako analytik v odborné komisi lidovců pro zdravotnictví. Resort zdravotnictví o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Novým náměstkem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se dnes stal nominant KDU-ČSL Václav Pláteník. Na ministerstvu se připojí k Jakubu Dvořáčkovi (nestraník) a Josefu Pavlovicovi (Piráti), Válkův tým tří náměstků je tak kompletní.

Pláteník se zaměřuje na oblast podpory a ochrany veřejného zdraví, prevenci, podporu práv pacientů a organizaci a dostupnost zdravotní péče. „Intenzivně spolupracuje se členy zdravotních výborů obou komor parlamentu a podílel se například na přípravě volebního programu v kapitole zdravotnictví,“ uvedl k tomu Válek v tiskové zprávě. ČTK mluvčí rezortu Ondřej Jakob upřesnil, že o tom, jakým agendám se nový náměstek bude věnovat, se ještě rozhodne.

Pláteník v minulosti působil ve farmaceutickém průmyslu, na nizozemské ambasádě v Praze nebo v komunikačních agenturách v ČR i zahraničí. V roce 2021 byl také poradcem ministra práce a sociálních věcí. Vystudoval marketingovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a University of New York in Prague a zdravotnické právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Na jméno třetího Válkova náměstka se čeká od ledna, kdy vstoupila v platnost vládní novela služebního zákona rušící funkce tzv. odborných náměstků. Ti se nově stali vrchními řediteli sekcí. Současná funkce náměstka ministra (dříve politického náměstka) služebnímu zákonu nepodléhá. Vládní pětikoalice se v této souvislosti dohodla, že každý ministr bude mít k sobě náměstky maximálně tři bez ohledu na velikost ministerstva.

-sed-

Aktualizováno 20. února 2023 13:35 hod o vyjádření tiskového mluvčího ministerstva pro ČTK.