Foto: Patrick Semansky/AP

Biden chce v USA posílit státní zdravotní pojištění 

Americký prezident Joe Biden chce zvýšit daně bohatým a posílit mechanismus vyjednávání s výrobci léčiv ve snaze zajistit na následující dekády financování pro systém veřejného zdravotního pojištění Medicare. Oznámil to dnes v komentáři publikovaném na webu listu The New York Times. Plán je součástí nového návrhu rozpočtu, k jehož odhalení má dojít ve čtvrtek. 

Biden chce v rámci nového rozpočtu zajistit programu využívanému desítkami milionů lidí dostatek prostředků nejméně do roku 2050. Za tímto účelem navrhuje zvýšit odvod do fondu Medicare pro osoby s příjmy nad 400 tisíc dolarů (8,8 milionu Kč) ročně ze současných 3,8 procenta na pět procent příjmů. 

Návrh přichází v době, kdy Biden obviňuje některé republikány z plánování škrtů v sociálním zabezpečení Američanů, které se šéf Bílého domu naopak snaží posilovat. Republikáni v minulých dekádách prosazovali reformy sociálního systému včetně Medicare, v posledních letech se ale od této politiky odklání. 

Biden v dnešním komentáři republikány vyzval, aby se k němu v podpoře Medicare připojili, a vyjádřil přesvědčení, že „drtivá většina Američanů“ jeho plán podporuje. Oznámení rozpočtového návrhu se podle agentury AP čeká při čtvrteční Bidenově návštěvě Filadelfie.

Program Medicare funguje ve Spojených státech od 60. let. Cílem je zajistit zdravotní pojištění především pro seniory starší 65 let, nehledě na jejich příjmy a zdravotní problémy. Program je financován ze speciálního daňového fondu, který by se podle posledních odhadů jeho správců mohl do konce dekády dostat do problémů.

ČTK