Foto: Rawpixel

ČR je mezi posledními zeměmi Evropy, kde jsou povinné kastrace kvůli úřední změně pohlaví. Chystá se změna

Česko patří k posledním zemím v Evropě, kde lidé kvůli úřední změně pohlaví musí povinně podstoupit kastraci. U těch, kteří tento zákrok odmítnou, pak doklady často neodpovídají jejich identitě a vzhledu. Komplikuje to trans lidem běžný život. Dnes na to upozornili zástupci organizace Trans*parent. Česko za povinné kastrace dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních lidskoprávních organizací.

Podle zástupce ombudsmana Víta Schorma ministerstvo spravedlnosti změnu zákonů připravuje. Zahraniční výzkumy ukazují, že trans lidé tvoří asi 0,3 promile obyvatel. „Legislativní změna se chystá. Jsme v nějaké míře zapojeni do přípravy. Jsme rádi, že se projeví prožitá zkušenost,“ uvedl Daniel Zikmund ze spolku Trans*parent.

Spolek poukazuje na to, že nucená kastrace narušuje právo na tělesnou integritu či na ochranu soukromí a rodinného života. Je v rozporu s mezinárodními úmluvami, které ČR přijala.

„Trans lidé si ze všeho nejvíc přejí žít ve své dané sociální roli jako kdokoliv jiný. Život bez vidiny nutného, avšak zbytečného a potupného lékařského zásahu nás tak naplňuje nadějí, že jsme o krok blíže k uznání uvnitř respektující společnosti. Kastrace patří do středověku a ne do moderní demokratické společnosti 21. století,“ uvedl přednedávnem předseda spolku Viktor Heumann.

Nesoulad mezi osobními doklady a vzhledem a identitou způsobuje problémy na úřadech, při pracovních pohovorech a v zaměstnání, u lékaře či při cestování do zahraničí. Žena mívá v dokladech mužské údaje, muž ženské. Změnit by se měl zákon o speciálních zdravotních službách. Upravit by se měl občanský zákoník a zákon o matrikách.

Podle Schorma ministerstvo spravedlnosti návrh právních změn v roce 2018 připravilo, proces skončil ale u projednávání připomínek. „Jsme o čtyři a půl roku dál. Práce se znovu oživily a o změně se uvažuje,“ uvedl zástupce ombudsmana.

Organizace Trans*parent podotýká, že koncem února se zástupci vlády debatovala o stavu lidských práv v Česku komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Zmínila i požadavek na rovné podmínky pro trans lidi a odstranění nařízené sterilizace.

Ke změně přístupu a větší ochraně LGBT+ lidí vyzvalo loni na podzim také 23 organizací na podporu lidských práv. Svůj podpis pod výzvu vládě a Parlamentu k přijetí potřebných kroků ke zlepšení podmínek s názvem Společně proti nenávisti připojilo dosud téměř 23.200 osob.

-čtk-