Foto: Rawpixel

Masarykova univerzita získá 850 milionů na výzkumné centrum pokročilé terapie

Masarykova univerzita v Brně získá z Evropské unie a od státu celkem 850 milionů korun na vytvoření výzkumného centra pro vývoj buněčných a genových terapií. Část peněz poslouží na modernizaci prostor pro centrum na lékařské fakultě, na nové technologie a část si univerzita rozdělí s dalšími partnery na výzkumné týmy. ČTK to dnes řekla přednostka Farmakologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Regina Demlová. Cílem centra je propojit výzkum, vývoj a inovace v buněčné a genové terapii s léčbou vybraných vzácných onemocnění.

Pro naplnění cíle univerzita spojila síly s dalšími partnery, například univerzitami v Lipsku nebo Kodani. Právě s nimi si rozdělí 350 milionů korun z Evropské unie na lidské kapacity a tréninky výzkumníků. Zbylých 500 milionů od státu poslouží na úpravu prostor v univerzitním kampusu v Brně a na nové technologie.

„Žádná nová budova nevznikne, ale zrekonstruujeme tu stávající a vybavíme ji nejmodernějšími technologiemi,“ uvedla Demlová. Celý projekt začne letos v září a potrvá šest let. Modernizace prostor by měla být hotová na konci příštího roku.

Centrum nazvané Creatic se zaměří na výzkum a vývoj v buněčné a genové terapii u vybraných vzácných nemocí. Asi 30 milionů obyvatel Evropské unie trpí podle odborníků jedním z více než 6000 vzácných onemocnění, která jsou v současné době známá. Mezi ně patří například nemoc motýlích křídel, která se projevuje bolestivými puchýři na kůži.

Pokrok v biomedicínských technologiích umožňuje vědcům využívat zcela nové nástroje k léčbě dědičných vzácných nemocí. Léčebné přípravky pro moderní terapii pak využívají nejnovějšího pokroku v genomice, buněčné biologii a editaci genů k personalizovaným léčebným možnostem.

-čtk-