Budova Ministerstva zdravotnictví ČR. Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo stále hledá šéfa sekce pro zdravotní péči

Ministerstvo zdravotnictví znovu vypsalo výběrové řízení na vrchního ředitele sekce pro zdravotní péči. Nepřihlásil se totiž dosud žádný vhodný zájemce. Post dřívějšího náměstka, od letošního roku po změně služebního zákona vrchního ředitele sekce, je po odchodu Martiny Koziar Vašákové neobsazený téměř rok.

Ministerstvo má podle nového organizačního schématu od letošního roku pět ředitelů sekcí a tři takzvaně politické náměstky. Nový vedoucí sekce pro zdravotní péči by měl nastoupit od května či června, zájemci se mají hlásit do 14. dubna. Ministerstvo po nich žádá bezpečnostní prověrku a další podmínky podle služebního zákona, například nejméně dvouleté zkušenosti z vedoucí funkce v posledních 15 letech. Za úkol bude mít nový vrchní ředitel sekce pro zdravotní péči například koncepci vzdělávání zdravotnických pracovníků nebo sledování odborné úrovně poskytovatelů zdravotních služeb a kvality poskytované péče. Ponese také zodpovědnost za tvorbu standardů a ukazatelů kvality.

Posty takzvaně odborných náměstků se od ledna změnily na vrchní ředitele. Loni nově vzniklou sekci informačních a komunikačních technologií vede Milan Blaha, sekci legislativy a práva Radek Policar, sekci ekonomiky a zdravotního pojištění Helena Rögnerová a sekci ochrany a podpory veřejného zdraví Pavla Svrčinová ve funkci Hlavní hygieničky ČR.Mluvčí Jakob tento týden ČTK řekl, že podle služebního zákona budou letos vypsaná výběrová řízení na posty ředitelů, kteří jsou ve funkci déle než pět let. Na ministerstvu je to podle něj osm pracovníků, dalších osm v ministerstvem řízených organizacích. Už vypsaná řízení byla na nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a šéfy krajských hygienických stanic ve Zlíně a Brně. Z vrchních ředitelů, dříve náměstků, by se to tak zřejmě mělo týkat Rögnerové, která je náměstkyní od října 2018, a Policara, který vede sekci od června 2015.

Zhruba před měsícem ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil trojici svých politických náměstků. Už po svém nástupu si přivedl nestraníka Jakuba Dvořáčka, který měl na starosti zdravotnickou agendu českého předsednictví Evropské unii a v současné době se zabývá nedostupností léčiv. Piráti na MZd nominovali Josefa Pavlovice, který má na starosti agendu kolem covidu-19 a IT, letos v únoru nastoupil Václav Pláteník navržený KDU-ČSL.

ČTK