Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Foto: LF OU

Ostravská univerzita do týdne požádá o akreditaci oboru zubního lékařství

Národní akreditační úřad (NAÚ) příští týden obdrží žádost Ostravské univerzity (OU) o akreditaci nového oboru zubní lékařství, který by se vyučoval na lékařské fakultě. Úřad pak bude mít půl roku na to, aby rozhodl. Pokud akreditaci udělí, je teoreticky možné, že první studenti nastoupí už v dalším akademickém roce. Novinářům to dnes řekli rektor univerzity Petr Kopecký a předseda NAÚ Robert Plaga.

Lékařská fakulta dostala z ministerstva zdravotnictví potřebný souhlas k výkonu povolání v oboru stomatologie v lednu. Na toto rozhodnutí čekala několik měsíců. Spis pak proto musela aktualizovat a doplnit ho o další nová jména stomatologů, kteří se budou věnovat výuce studentů a zároveň vědecké práci. Navržené úpravy pak musela znovu projednat univerzitní Rada pro vnitřní hodnocení, což je kontrolní orgán školy, který dohlíží na systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací činnosti.

Teprve pak může škola spis předat NAÚ. „Žádost budeme odesílat následující týden,“ řekl Kopecký. Plaga dodal, že úřad pak bude mít lhůtu šesti měsíců, aby rozhodl. Pokud bude fakulta při získávání akreditace úspěšná, mohli by první studenti nastoupit už letos v září. Obor by mohlo v případě úspěšné akreditace začít studovat 20 posluchačů, pro které fakulta již nyní chystá zázemí.

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji nejméně 80.000 až 100.000 obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než deset let. Například nemocnice v Krnově na Bruntálsku či Bohumíně na Karvinsku se tak snaží zajišťovat stomatology vlastními silami a podílí se na vzniku nových zubních ordinací.

Lékařská fakulta se v minulosti potýkala s problémy, Národní akreditační úřad tam v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci předloni na jaře získala, ale nikoliv na standardních deset let, ale pouze na pět. Problémy fakulty a nezískání akreditace vedly k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka, kterého nahradil epidemiolog Rostislav Maďar.

-čtk-