Předseda České odborné společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík. Foto: Radek Čepelák

Vrablík: Čechům chybí hlubší povědomí o cholesterolu. Mladí lidé možnosti měření ignorují

Většina mladých Čechů není dostatečně motivovaná k tomu, aby si pravidelně hlídala hladinu cholesterolu. Vyplývá to z průzkumu zdravotní gramotnosti, který si nechala vypracovat Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky. Průzkumu se účastnilo přes tisíc respondentů. Znalosti Čechů o tom, jak funguje v těle cholesterol a v jakém věku lze předejít vývoji aterosklerózy, jsou v mnoha případech nedostatečné, ačkoliv právě hlídání cév v mladém věku má největší preventivní efekt.

Preventivní prohlídky mají v Česku dlouholetou tradici i široký rozsah, Češi je ale přesto využívají málo. Podle předního odborníka na preventivní kardiologii Michala Vráblíka, který je zároveň garantem průzkumu, lidé většinou neznají ani jejich obsah. „Většina lidí neví, že si cholesterol může nechat zjistit. Tuto informaci nejvíce ignorují mladší ročníky. Souvisí to s tím, že se většina mladých lidí domnívá, že vysoká hladina cholesterolu je otázka vysokého věku, a proto se jich to netýká. Podle nich je to otázka, kterou budou řešit až když jim bude padesát let a více. To je veliká chyba. Cholesterol má kumulativní působení, které se střídá po celou dobu, co žijeme,“ uvedl na tiskové konferenci a zároveň dodal, že právě u mladších ročníků lze udělat nejvíce z hlediska prevence závažnějších komplikací, jako je například cévní poškození, infarkty myokardu, mozkové mrtvice nebo onemocnění periferních a ledvinných tepen. 

Zdroj: ZP MV ČR

Podle Vrablíka je důležité také povědomí o genetické determinaci. Vyšší cholesterol totiž nemusí být vždy v korelaci pouze se stravováním. Lidé o možnosti dědičného zatížení buď nevědí nebo se mohou domnívat, že zdravý životní styl sám o sobě dokáže dědičnou poruchu dostatečně kompenzovat.

Léčba tzv. statiny je plně hrazena ze zdravotního pojištění 

Každý praktický lékař by měl vyšetřit hladinu cholesterolu, ale zároveň také doporučit postup, jak dosáhnout jeho snížení, včetně preventivního užívání léků. „Za léky snižující hladinu lipidů v krvi, které mělo předepsáno více než 410 tisíc našich pojištěnců, jsme loni zaplatili přes 300 milionů korun, z toho více než 200 milionů představovaly náklady na nejběžněji používaná léčiva, tzv. statiny,“ uvedla ředitelka zdravotnického úseku pojišťovny Zdeňka Salcman Kučerová. Podle Vráblíka se léčba neváže na nic jiného než na nutnost zvýšeného cholesterolu v krvi nebo předcházení cévním komplikacím. Statiny může předepisovat každý lékař bez doplatku. Existuje ale velký počet lidí, kteří se léčiv obávají kvůli nepravdivým informacím, jako je například poškození jater a ledvin v důsledku jejich užívání. Povědomí o této možnosti léčby má 43 procent dotázaných.

Zdroj: ZP MV ČR

Životní styl české populace? Tragický, ukazuje průzkum

Vysoký výskyt nadváhy a obezity, naprostá absence pohybové aktivity i nezdravé stravování. Průzkum kromě zdravotní gramotnosti o cholesterolu přinesl také nepříznivé výsledky z oblasti zdravotního stylu české populace. Zejména alarmující je zjištění, že 48 procent populace vnímá elektronické cigarety a nahřívaný tabák jako bezpečnou alternativu ke kouření klasických cigaret. „Kuřák, který není schopen zanechat kouření cigaret a přejde k používání elektronické cigarety nebo zahřívanému tabáku, bude mít snížení vysokého rizika na nižší. Ve srovnání s nekuřákem ale bude mít výrazně vyšší riziko i uživatel těchto alternativ. Je otázka, zda si lidé dobře uvědomují, že i jediný zahřívaný tabák denně také škodí zdraví,“ upozornil na problematiku kouření Vrablík. 

Neméně pozitivní zprávy přinesla také otázka týkající se pravidelného pohybu české populace. „U pohybové aktivity jsme zděšeni. Pětkrát týdně nebo častěji se pohybové aktivitě v rozsahu patnácti minut denně věnuje pouze 16 procent oslovených. 20 procent lidí mezi 30 až 39 lety se nehýbe skoro vůbec. To jsou mladí lidé, u nichž bychom to nepředpokládali. Je to velmi alarmující,“ uvedl Vrablík. 

Zdroj: ZP MV ČR

Podle Salcman Kučerové je pro Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra velkým tématem především důraz na prevenci. „Není tady optimální povědomí o tom, co je obsahem preventivních prohlídek a na co všechno mají pacienti nárok. Je to zpětná inspirace pro nás jako zdravotní pojišťovny, abychom se tomuto tématu v oblasti edukace našich pojištěnců více věnovaly,“ uzavřela.  

Nela Slivková