Ilustrační foto: Flickr

Hormonální antikoncepce mění rizika rakoviny u žen. Ale jinak, než se obvykle tvrdí

Užívání různých metod hormonální antikoncepce ovlivňuje pravděpodobnost, zda se u ženy objeví nádorové onemocnění. Velmi ale záleží na konkrétním typu hormonální antikoncepce i typu rakoviny. Proto je důležité jednotlivé práce sledující souvislosti mezi užíváním hormonální antikoncepce a rizikem vzniku nádorových onemocnění vnímat v širším kontextu a při individuálním rozhodování o volbě antikoncepční metody zohlednit konkrétní situaci dané ženy i její anamnézu. Britská meta-analýza sledující spojitost mezi užíváním kombinované i čistě progestagenní hormonální antikoncepce a rozvojem rakoviny prsu ukázala, že mírně zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu při užívání hormonální antikoncepce sice existuje, samo o sobě ale není důvodem k tomu ukončit používání této antikoncepční metody, pokud ženě vyhovuje.

Důvodem, proč neukončovat užívání hormonální antikoncepce, je mimo jiné to, že u většiny žen převažují přínosy hormonální antikoncepce nad případnými riziky. Tak lze stručně shrnout závěry nové britské meta-analýzy publikované v žurnálu PLOS Medicine, která se zaměřila na souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce, tedy několika různých antikoncepčních metod, a rizikem rozvoje rakoviny prsu. To, že obsáhla nejen kombinovanou hormonální antikoncepci, která obsahuje estrogen i progestin, ale i metody postavené pouze na dávkách progesteronu, tuto studii odlišuje od předchozích výzkumů. Přináší totiž komplexnější pohled na celé téma.

„Tato studie přináší důležité nové důkazy, že současné nebo nedávné užívání antikoncepčních metod obsahující pouze progesteron je spojeno s mírným zvýšením rizika rozvoje rakoviny prsu u žen, které se zřejmě neliší podle formy podání, je obdobné s rizikem při užívání kombinované hormonální antikoncepce,“ shrnuje autorský tým s tím, že základní riziko rozvoje nádorového onemocnění prsu u žen je spojeno s věkem. Absolutní riziko bude pravděpodobně nižší u žen, které hormonální antikoncepci užívají spíše v nižším než ve vyšším věku. „Tato rizika je třeba porovnat s přínosy užívání hormonální antikoncepce během plodného věku,“ konstatují autoři studie.

Přibývá žen, které volí pouze gestagenní antikoncepci

I když tedy tato meta-analýza potvrdila již dříve známé riziko o užívání kombinované hormonální antikoncepce při možném rozvoji rakoviny prsu a doplnila chybějící informace o této souvislosti u čistě progestagenní antikoncepce, autoři studie zdůrazňují, že závěry jejich práce nemají být interpretovány jako důvod k okamžitém vysazení antikoncepce, která konkrétní ženě vyhovuje. Vlastní mírně zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu má podle nich být vnímáno „v kontextu dobře prokázaných přínosů dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce v plodném věku“.

Tato meta-analýza je tak jedním z řady příkladů toho, jak je důležité číst zprávy o rizicích užívání hormonální antikoncepce v širším kontextu a nezaměřit se pouze na jednu dílčí informaci. „Pilulky hormonální antikoncepce jsou spojeny s malým zvýšením rizika vzniku rakoviny prsu. To není nic nového. A tak ani nebylo nijak překvapivé číst novou práci o hormonální antikoncepci, která se podrobněji zabývá metodami obsahují čistě progestin, a zjistila malé zvýšení rizika rakoviny prsu. Nicméně pro ty, kteří se věnují tomu, jak živit paniku kolem pilulek to byla další příležitost k vyvolání strachu. Ach jo,“ píše na svém blogu Vajenda kanadsko-americká gynekoložka Jen Gunterová, která se dlouhodobě věnuje popularizaci témat související s ženským zdravím a současně se snaží tuto problematiku očistit od nejrůznějších polopravd a mýtů.

Nová meta-analýza doplňuje důležitý dílek do skládanky o tom, jak užívání hormonální antikoncepce ovlivňuje riziko rozvoje rakoviny prsu. Toto téma samo o sobě není nijak nové, nicméně doposud byla sledována především kombinovaná hormonální antikoncepce, mimo jiné proto, že pokud ženy chtěly užívat hormonální antikoncepci, dávaly přednost této metodě. O čistě gestagenních metodách a jejich vlivu na rozvoj rakoviny prsu bylo k dispozici omezené množství dat.

Britská pacientská organizace Cancer Research UK, která provedení studie financovala, ale upozorňuje na to, že od roku 2010 klesá počet žen, které volí kombinovanou hormonální antikoncepci, a naopak roste počet těch, které preferují gestagenní metody. Nyní je jejich poměr prakticky vyrovnaný s mírnou převahou uživatelek progestagenní antikoncepce. Bylo tedy na místě, aby tuto změnu v uživatelském chování zohlednily i vědecké práce. „Hlavním cílem této studie bylo zaplnit mezery v našem poznání,“ popsala pro BBC News jedna ze spoluautorek, profesorka Gillian Reevesová, která působí na University of Oxford. Závěry této studie si podle ní nemají ženy užívají hormonální antikoncepci interpretovat jako důvod k okamžité změně antikoncepční metody.

Zvýšení rizika je pouze dočasné

Vlastní studie porovnávala údaje o zhruba 10 tisících ženách, které onemocněly rakovinou prsu, s údaji o dalších téměř 18 tisících žen bez této diagnózy. Autorský tým pak sledoval, jak je to v obou skupinách s užíváním antikoncepce, tedy zda a případně jakou metodu ženy volí. „Po zohlednění BMI a alkoholu, což jsou dva známé rizikové faktory pro rakovinu prsu, bylo zjištěno, že pilulky, injekce a nitroděložní tělíska obsahující pouze gestagen mají podobný účinek z hlediska rakoviny prsu jako kombinovaná hormonální antikoncepce,“ vysvětluje Maxine Lenza, která se v Cancer Research UK specializuje na komunikaci, s tím, že obdobně jako u kombinované hormonální antikoncepce toto riziko zmizí, jakmile žena ukončí užívání. Zvýšení rizika je tedy pouze dočasné.

Současně byly v rámci meta-analýzy porovnány údaje z dalších menších vědeckých prací na toto téma. I když metody hormonální antikoncepce skutečně zvyšují riziko rozvoje nádoru prsu, nejedná o nijak dramatické zvýšení vzhledem k tomu, že nádorové onemocnění prsu je u mladých žen, které řeší otázku antikoncepce, samo o sobě poměrně vzácné. Konkrétně absolutní riziko rozvoje nádoru prsu v horizontu patnácti let se u žen, které užívají perorální hormonální antikoncepci a jsou ve věku 16 až 20 let, zvyšuje z 0,084 % na 0,093 %. Na každých 100 tisíc žen v daném věku užívajících tuto metodu se tak objeví 8 případů rakoviny prsu navíc v průběhu 15 let. U uživatelek perorální hormonální antikoncepce ve věku 35 až 39 let pak riziko vzroste z 2 % na 2,2 %, tedy o 265 případů karcinomu prsu na 100 tisíc žen navíc během 15 let.

„Abychom to uvedli do kontextu, odhaduje se, že ve Spojeném království způsobí pilulka zhruba 400 případů rakoviny prsu ročně. Kolem 4 400 případů rakoviny prsu ročně je pak způsobeno konzumací alkoholu. Tento rozdíl je částečně způsoben tím, že konzumace alkoholu je mnohem rozšířenější než užívání hormonální antikoncepce,“ dodává Lenza s tím, že tím vůbec nejlepším způsobem, jak snížit riziko rozvoje tohoto nádorového onemocnění, je přestat kouřit, začít jíst zdravou a vyváženou stravu, dostatečně se hýbat a udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost.  

Jiné faktory hrají mnohem větší roli

Možná rizika užívání hormonální antikoncepce je nutné posuzovat v kontextu možných přínosů také podle gynekoložky Jen Gunterové. Podle ní je běžné, že ti, kteří hlasitě bojují proti hormonální antikoncepci, jsou současně výživovými poradci, naturopaty či trenéry, jenž si velmi selektivně vybírají o hormonální antikoncepci informace. Tedy v tomto případě budou upozorňovat na nárůst rizika rakoviny prsu, ale již nesdělí existující zdravotní pozitiva: „V současnosti by každý, kdo užívá hormonální antikoncepci jakéhokoliv druhu, měl předpokládat, že na sebe bere velmi malé riziko rakoviny prsu, které do deseti let od ukončení užívání klesne zpět na původní hodnotu, i když velká část rizika se sníží již po čtyřech letech. Oproti tomu při užívání hormonální antikoncepce po dobu 20 let je riziko vzniku rakoviny vaječníků sníženo o 40 % a u rakoviny endometria o 60 %. A tato ochrana trvá i dalších 30 až 35 let po vysazení pilulky.“ Současně se ale uživatelky hormonální antikoncepce dožívají ve srovnání s ženami, které volily jinou antikoncepční metodu, vyššího věku.

Docentka gynekologie a současně socioložka Susan Walkerová, která působí na britské Anglia Ruskin University, nelze zpochybňovat, že rakovina prsu (nejen u mladých žen) je závažné onemocnění a je velmi důležité pečlivě zkoumat všechny rizikové faktory. Při rozhodování o volbě konkrétní antikoncepční metody a „přijatelnosti“ míry rizik je podle ní vhodné upozorňovat i další běžné činnosti, které znamenají zvýšení rizika. S užíváním hormonální antikoncepce je podle různých odhadů možné spojit zhruba 1 % případů rakoviny prsu, 5 % případů je způsobeno nekojením, 8 % nadváhou a 8 % pitím alkoholu.

Při rozhodování tak může hrát roli i to, zda je na místě zvažovat další možné přínosy. Například zmírnění příznaků endometriózy u některých žen s touto diagnózou, pokud užívají hormonální antikoncepci, či zeslabení silné menstruace v případě aplikace nitroděložního hormonálního tělíska. „Rozhodnutí o tom, jakou antikoncepci používat, je vysoce osobní volbou. Závěry této studie poskytují důležité objasnění rizika rakoviny prsu a umožňují ženám učinit informovanější rozhodnutí,“ shrnula Walkerová svůj článek k tématu pro The Conversation.

Ludmila Hamplová