edním z úspěšných žadatelů o statut centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii v první výzvě bylo Beskydské gastrocentrum Nemocnice ve Frýdku-Místku. Na snímku je zachycen endoskopický sálek během Beskydského endoskopického workshopu v roce 2022. Foto: Nemocnice ve Frýdku-Místku.

Síť center pro digestivní endoskopie se rozroste, přibyde jich až osmnáct

V polovině března ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo druhé kolo řízení o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie. Nyní jich v ČR funguje šestnáct, celkem by se síť měla rozšířit až na třicet čtyři center. Zájemci o udělení statutu mohou ministerstvu posílat své žádosti do 14. dubna. Pro jeho získání ovšem musí splnit přísné podmínky, které mají pacientům zaručit náležitou úroveň této vysoce specializované péče.

„Onemocnění trávicího traktu patří mezi významné příčiny onemocnění a úmrtí obyvatel ČR a tvoří důležitý podíl ve skupině všech zhoubných nádorů,“ uvádí tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Ondřej Jakob. Vývoj demografických ukazatelů, který se projevuje celkovým stárnutím tuzemské populace a zvyšováním podílu polymorbidních a rizikově nemocných osob, dle něj klade na obory gastroenterologie a gastrointestinální endoskopie vyšší nároky. „Přes zásadní pokrok v této oblasti časná diagnostika a léčba některých nádorů zažívacího traktu zatím ještě nedosahuje uspokojivých výsledků,“ konstatuje. Vytvoření sítě center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie (CDE) má tento stav co nejdříve změnit.

Zájemci o udělení tohoto statutu mohou ministerstvu posílat žádosti do druhého kola řízení do 14. dubna. Konkrétní požadavky na technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, personální zabezpečení a další podmínky nezbytné pro udělení statutu CDE jsou zveřejněny v aktuálním věstníku ministerstva zdravotnictví. Musí být splněny nejen ke dni podání žádosti, ale fakticky po celou dobu platnosti statutu, který bude úspěšným žadatelům udělen na období trvající do 31. prosince 2027. V případě neplnění těchto podmínek může být statut opět odebrán.

Odstranit rozdíly v dostupnosti péče

Důvodem pro vznik sítě těchto center je fakt, že v posledních letech dochází k dynamickému rozvoji metod digestivní endoskopie. To je provázeno vysokou finanční, materiální a personální náročností, která vede k výrazným regionálním rozdílům v dostupnosti této péče v jednotlivých krajích ČR.

„Zmíněné trendy jsou spojeny s nutností koncentrace nákladné a vysoce specializované péče právě do CDE s dostatečným materiálním, technickým a personálním vybavením,“ informuje Jakob. Nedílnou podmínkou fungování těchto center je úzká vazba a místní dostupnost dalších medicínských oborů spolupracujících na péči o tyto pacienty – chirurgie, anesteziologie a resuscitace, radiodiagnostiky, onkologie a patologie.

Na podkladě analýz a požadavků od odborných společností, třeba České gastroenterologické společnosti ČLS JEP, je pro zajištění dostupnosti vysoce specializované endoskopické péče v podobě jednoho CDE určena optimální spádová oblast čítající zhruba 300 tisíc obyvatel. V rámci celé ČR by proto mělo brzy začít fungovat až 34 center vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie.

Žádosti o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii mohou zájemci podávat na Ministerstvo zdravotnictví ČR do 14. dubna 2023. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pouze padesátiprocentní úspěšnost

V prvním kole výzvy o udělení tohoto statutu, která byla vyhlášena již v listopadu loňského roku, se podle mluvčího Ondřeje Jákoba přihlásilo celkem 32 zájemců, jejichž žádosti důkladně analyzovala a posoudila speciálně zřízená pracovní komise ministerstva zdravotnictví.

Přísné podmínky stanovené v rámci výzvy se podařilo splnit pouze polovině přihlášených uchazečů, jimž byl na základě §112 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách ministerstvem udělen statut centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie s platností do konce roku 2027. „Žadatelé, kteří nesplnili podmínky vyhlášené v rámci první výzvy, obdrželi rozhodnutí o neudělení statutu. Do druhého kola výzvy se mohou samozřejmě přihlásit znovu,“ informuje Ondřej Jakob.

Výzva o vyhlášení navazujícího druhého kola řízení o udělení statutu centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie, která je zveřejněna v aktuálním věstníku ministerstva zdravotnictví, má za cíl doplnit síť poskytovatelů těchto zdravotních služeb do požadovaného počtu 34 center pro plošné pokrytí celé České republiky, aby byla splněna podmínka dostupnosti péče ve všech krajích.

Pokud se ani v probíhajícím druhém kole výzvy nepodaří žádoucí počet center naplnit, bude podle Ondřeje Jakoba ministerstvo zdravotnictví postupovat způsobem potřebným pro doplnění kapacit. Není tedy vyloučeno vyhlášení dalších navazujících výzev.

Garance kvality poskytované péče

„Udělení statutu center vysoce specializované péče je zaměřeno pro jeden či více oborů nebo pro vysoce náročnou diagnostiku, léčbu a sledování určité nemoci, což vytváří podmínky pro získání a udržení erudice zdravotnických pracovníků. Což umožňuje dostatečný počet provedených vysoce specializovaných výkonů,“ vysvětluje tiskový mluvčí.

Nárůst počtu výkonů podle něj následně umožňuje zakoupení a ekonomické využití velmi drahého přístrojového vybavení. Celá řada odborných prací podle něj ukázala lepší prognózu pacientů i lepší využití léčby, pokud je prováděna specialistou v centru s dostatečným počtem pacientů. „Rovněž se velice rychle rozvíjí diagnostická oblast, jež vyžaduje nákladné přístrojové vybavení a specializovaná vyšetření, ale také vysokou erudici vyšetřujících,“ dodává.

Hlavním cílem vytvoření sítě CDE je tedy zlepšení dostupnosti vysoce specializované péče, zrychlení diagnostického procesu a garance kvality poskytované péče. Ale i efektivní využívání vynaložených financí a umožnění rychlého zavádění nových programů prevence a léčby premaligních a maligních onemocnění zažívacího traktu v rámci České republiky. „V neposlední řadě představuje centralizace péče klíčový význam pro postgraduální vzdělávání,“ upozorňuje Ondřej Jakob.

Pro držitele statutu CDE se jedná o navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven k pokrytí zvýšených nákladů, které jsou s diagnostikou a léčbou v rámci vysoce specializované péče spojeny. Samotní pacienti podle Jakoba ze zřízení CDE, ale všeobecně jakéhokoliv centra vysoce specializované péče, čerpají řadu benefitů. „Tím nejdůležitějším je snížení určitých rizik souvisejících s výkony, jež nejsou v Česku frekventované a neumožňují vysokou erudici zdravotnických pracovníků,“ dodává. Dalším pozitivním hlediskem je vyšší dostupnost moderních, finančně náročných diagnostických metod a tím i vyšší míra úspěšné diagnostiky a následně léčebné péče.

Statut může být opět odejmut

Splněním přísných podmínek a získáním statutu CDE pro poskytovatele ovšem jejich snaha nekončí. „Po celou dobu platnosti tohoto statutu mají povinnost sledovat tzv. Indikátory kvality, mezi něž patří počet specializovaných výkonů uvedených ve výzvě, čekací doba na výkon a délka diagnostických procesů, počet komplikací endoskopických výkonů, výsledky pravidelných hygienických kontrol a rovněž počet komplikací spojených s analgosedací a celkovou anestezií. A tyto indikátory zasílat na Ministerstvo zdravotnictví,“ popisuje tiskový mluvčí.

Jednotliví poskytovatelé se statutem CDE kromě toho musí po celou dobu hlídat kritéria, která byla předmětem udělení statutu CDE. A jakékoliv změny jsou povinni nahlásit ministerstvu zdravotnictví, které zhodnotí míru odklonění od podmínek výzvy, v jejímž rámci byl statut CDE udělen. V případě, že by poskytovatel některou z podmínek pro udělení statutu centra přestal splňovat, může mu být tento statut podle §113, odst. 3) zákona o zdravotních službách odejmut.

Statut centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopie je udělován jen na omezenou dobu. Pro všechny úspěšné žadatele z prvního a druhého kola výzvy je platný do 31. prosince 2027. „Obnovování statutu probíhá standardní cestou dle §112 zákona o zdravotních službách. Za tímto účelem Ministerstvo zdravotnictví ČR vydá novou, aktualizovanou výzvu k podání žádostí, které se mohou zúčastnit stávající i noví žadatelé,“ přibližuje praxi Ondřej Jakob. Podmínkou pro udělení statutů zůstává splnění podmínek daných konkrétní výzvou.

Způsob udílení statutu CDE dle mluvčího vychází z dlouhodobé praxe udílení statutu u jiných center vysoce specializované péče. „Důvodem je potřeba zajištění trvale vysoké úrovně poskytované péče v centrech, jelikož v medicíně dochází k rychlému vývoji na poli diagnostickém i léčebném. Za tímto účelem je třeba v pravidelných intervalech aktualizovat výzvy, které definují požadavky na žadatele o statut a tím zaručují vysokou úroveň péče v centrech,“ uzavírá mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Lenka Springs