Ilustrační foto: Freepik.com

Ústecký kraj motivuje studenty zdravotních škol stipendii, nově i prospěchovými

Ústecký kraj motivuje různými stipendii studenty zdravotních škol, aby po skončení studia zůstali pracovat v regionu. V kraji přesto chybí zhruba dvě stovky zdravotních sester. Stipendia mohou získat od kraje a Krajské zdravotní (KZ), která zřizuje sedm zdejších nemocnic. Od školního roku 2022/2023 kraj poskytuje i prospěchová stipendia. Pokud se studenti zavážou k práci na severu Čech, mohou ročně získat na různých příspěvcích až půl milionu korun. Novinářům to dnes řekl radní Radim Laibl (ANO).

Středních a vyšších zdravotních škol je podle radní pro školství Jindry Zalabákové (ANO) v Ústeckém kraji dostatek. Každoročně nastoupí do prvních ročníků na obor praktická sestra více než 300 žáků. Zájem vzrostl v covidových letech, v září 2022 započalo studium oboru 366 lidí. Absolventů je ročně kolem stovky, loni jich bylo 129. Kraj proto zavedl prospěchové stipendium, kterým chce motivovat k pokračování ve studiu na vyšší odborné škole. Stipendium není vázáno na to, kde bude po škole absolvent působit.

Letos podalo přihlášku na obor praktická sestra 461 uchazečů, z toho 274 jako první volbu. Školy přijímají 285 uchazečů, řekla ČTK mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Na studium oboru asistent zubního technika se přihlásilo 134 lidí, přijato bude 40. Celkem 89 přihlášek přišlo na obor masér, kapacita v prvních ročnících je 67, dalších 71 lidí se hlásí na obor laboratorní asistent, přijato jich bude 30.

Stipendijní program za deset milionů korun

Ústecký kraj již řadu let uděluje motivační stipendia pro zdravotní sestry, porodní asistentky, zdravotnické laboranty, logopedy nebo fyzioterapeuty. Studenti mohou získat třicet tisíc korun ročně. Absolventi plní závazek po ukončení specializačního vzdělávání, které trvá tři až pět let podle vybraného oboru. „Loni se nám nepřihlásil o stipendia z oboru praktická sestra nikdo,“ uvedl Laibl. Studenti se podle něj nechtějí zavazovat k tomu, že zůstanou pracovat v kraji. Někteří mají již v době studií plán odejít po maturitě do sousedního Německa.

Stipendia uděluje i Krajská zdravotní. Studenti medicíny mohou od krajské společnosti získat až dvě stě tisíc korun, budoucí zdravotní sestry až sto tisíc korun. Za akademický rok 2021/2022 vyplatila Krajská zdravotní zhruba 10,5 milionu korun, pro rok 2022/2023 má připraveno 10,7 milionu korun. Vlastní stipendijní programy mají i některá města, například Žatec, kde funguje městská nemocnice.

Motivace také pomocí investic

Finanční motivace však podle Laibla nestačí. „Víme, že platy zdravotníků v našich nemocnicích jsou vyšší než třeba v některých zařízeních v Praze,“ uvedl. Mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová ČTK doplnila, že průměrný plat zdravotní sestry je 51 500 korun, přesto dlouhodobě KZ chybí dvě stovky zdravotních sester.

Motivovat studentky k práci v nemocnicích na severu Čech chce kraj podle Laibla také investicí do nemocnic, které mají moderní přístrojové vybavení, a investuje se i do oprav. S dalšími pobídkami pak přicházejí samotná města a obce, které přispívají do nadačního fondu Krajské zdravotní, zařizují ordinace lékařů nebo poskytují bydlení.

ČTK, -les-