Foto: Pixnio

Americe dochází léky. Domácí výrobce generik drtí nízké ceny a krachují, ti asijiští zase neudrží kvalitu

Nedostatek léků ve Spojených státech dosáhl téměř rekordní úrovně, což způsobuje značné zpoždění v léčbě tisíců pacientů s rakovinou a dalšími život ohrožujícími nemocemi. Nedostatek základních léků si získal pozornost Kongresu a Bílého domu. Instituce nyní podnikají kroky k řešení rozsáhlých problémů se zásobováním, které trápí zejména průmysl generických léčiv. Úředníci se ovšem potýkají s neprůhledným a narušeným dodavatelským řetězcem. Problémy s kvalitou a financemi navíc vedou k zastavení výroby, což představuje potíž pro všechny – pro výrobce, dodavatele a hlavně pro pacienty. Americké úřady jsou proto někdy ochotné leccos přehlédnout. O prohloubení nedostatku léčiv v USA píše americký deník The New York Times.

Nemocnice po celých Spojených státech se potýkají s nedostatkem důležitých léků od antibiotik, přes léky proti otravě olovem až po ty na léčbu rakoviny. Nedostatek se týká dokonce i běžně používaných léků, jako je dětský Tylenol. V zemi již chybí stovky léků, což nyní vybudilo Bílý dům i Kongres, aby podnikly kroky k prošetření hlavních příčin selhání trhu s generickými léčivy.

S problémy se potýká většina států

Nedostatek generických léků na chemoterapii, používaných k léčbě rakoviny plic, prsu, močového měchýře a vaječníků, vyvolal mezi zdravotníky poplach. Lékařka Amanda Faderová z Lékařské fakulty Johnse Hopkinse popsala situaci jako stav „ohrožení veřejného zdraví“. Před tím, že nedostatek může vést k horší kvalitě péče o pacienty, varovala i Americká onkologická společnost. Svůj díl práce k monitoringu situace odvedla i Společnost gynekologické onkologie. Z jejího výzkumu vyplynulo, že lékaři ve 35 státech mají buďto malé zásoby chemoterapeutik nebo vůbec žádné.

Vláda prezidenta Joea Bidena nyní vytvořila tým, který se má zabývat hledáním dlouhodobých řešení pro farmaceutický dodavatelský řetězec. Před zákonodárce rovněž v posledních týdnech předstoupili výrobci generik, odborníci na dodavatelské řetězce a obhájci zájmů pacientů a přednesli jim svá stanoviska a doporučení.

„Nízké ceny nejsou zadarmo“

Problémem ovšem zůstává vysoká míra závislosti USA na na lécích a složkách léčiv z Indie a Číny. Úředníci nyní diskutují o možných opatřeních, jako jsou daňové pobídky pro výrobce generických léčiv a větší transparentnost jejich kvality. Současné pobídky jsou totiž nastaveny tak, že zvýhodňují ty výrobce léků, kteří jsou schopni nabídnout nejnižší ceny.

„Nízké ceny ale nejsou zadarmo,“ cituje deník poradce pro obchodní výzkum na Washingtonově univerzitě v Saint Louis Anthonyho Sardellu. Ten poukázal na to, že snižování cen může vést k úpadku kvality. To byl například případ indické firmy Intas Pharmaceuticals, která na americký trh dodává tři klíčová chemoterapeutika. Společnost musela dočasně zastavit výrobu, a to když u ní americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) odhalil závažné narušení kvality – inspektoři měli na vlastní oči vidět, jak zaměstnanci kyselinou hromadně likvidovali záznamy o kontrole kvality. Ve snaze o obnovení výroby byla věc později označena za „ojedinělý incident“.

Domino farmaceutických firem?

FDA nyní požaduje větší pravomoci ve snaze získat více informací o výrobních a dodavatelských řetězcích. Již nyní ale úřad vyjádřil obavy nad finanční situací výrobců generik. „Chceme-li tuto situaci napravit, musíme vyřešit základní ekonomické otázky,“ uvedl komisař FDA Robert Califf.

I proto nyní v USA panují obavy o možný bankrot výrobců. Již zkraje tohoto roku uzavřela své brány americká generická farmaceutická společnost Akorn Pharmaceuticals, neboť již údajně ani nedisponovala personálem, který by hlídal úroveň kvality. Akorn vyráběla asi sto druhů léčiv, mezi nimi například albuterol, užívaný v dětských nemocnicích. Byla též jediným výrobcem protilátky na otravu olovem.

Podle dočasného výkonného ředitele Asociace pro dostupná léčiva Davida Gaugha lze očekávat, že krach společnosti Akorn budou následovat další. Špatné ekonomické vyhlídky totiž mají američtí výrobci i proto, že při boji o zakázky prakticky nemohou konkurovat asijským výrobcům, kteří mají znatelně nižší výrobní náklady. S odkazem na data od společnosti IQVIA, která se zabývá analýzou zdravotnictví, Gaugh varoval: „Je velmi pravděpodobné, že se to nezlepší, ale zhorší, a to brzy.“

-fk-