Ilustračné foto: Freepik

Amgen nesmí převzít Horizon Therapeutics, rozhodl americký regulátor. Ohrožujete inovace, tvrdí nejen experti

Může to být katastrofa pro celý systém. Bránění takovým akvizicím ve farmaceutickém sektoru ve výsledku ohrožuje vývoj inovativních léků, což pocítí celý svět. Tak se pro britský deník Financial Times vyjádřil šéf výzkumu a vývoje společnosti Pfizer William Pao. Reagoval na výrok americké Federální obchodní komise, která chce soudně zabránit akvizici biotechnologické společnosti Horizon Therapeutics jednou z největších farmaceutických skupin Amgen.

„Pokud nemůže k těmto akvizicím dojít, zcela jistě to potlačí inovace, což bude mít dopad pro celý svět,“ řekl britskému listu Financial Times William Pao, šéf výzkumu vývoje farmaceutické skupiny Pfizer, která je aktuálně největší farmaceutickou společností světa (měřeno podle tržeb).

Pao tak reagoval na rozhodnutí americké Federální obchodní komise (FTC – Federal Trade Commission), která ve Spojených státech dohlíží na hospodářskou soutěž. A tedy schvaluje, či zamítá fúze a akvizice nejen ve farmaceutickém průmyslu.

Regulátor se obává přílišné koncentrace odvětví

Právě rozhodnutí FTC z uplynulého týdne zatím zabránilo převzetí biotechnologické společnosti Horizon Therapeutics osmnáctou největší farmaceutickou skupinou světa, společností Amgen. Hodnota transakce měla dosáhnout 28 miliard dolarů (v přepočtu asi 615 miliard korun).

Podle FTC by taková akvizice vedla k přílišné koncentraci farmaceutického odvětví, což by mohlo mít následky v podobě dalšího růstu cen léků. „Nekontrolovatelná konsolidace ve farmaceutickém průmyslu umožnila mocným společnostem přehnaně zvyšovat ceny léků na předpis,“ uvedla Holly Vedovová ředitelka FTC. Takový vývoj by podle komise přispíval k dalšímu nárůstu výdajů na léčivé přípravky z veřejných zdrojů. FTC proto podala na plánovanou akvizici soudní žalobu, která je první svého druhu za více než deset let.

Rozhodnutí Federální obchodní komise se pochopitelně společnosti Amgen nelíbí. „Jsme rozhodnutím FTC zklamáni a jsme i nadále odhodláni tuto akvizici, která přinese značné výhody pacientům trpícím velmi závažnými vzácnými onemocněními, dokončit,“ uvedl Amgen ve své reakci na verdikt FTC.

Amgen: Všechno jsme vysvětlili

Amgen se dále hájí tím, že v posledních měsících s FTC spolupracoval na řešení otázek vznesených ze strany FTC, a že v drtivé většině prokázal, že „akvizice nepředstavuje žádné legitimní soutěžní problémy“.

Amgen i Horizon Therapeutics naznačily, že se pokusí rozhodnutí FTC zvrátit u soudu. „Pevně věříme ve výhody této akvizice a máme v úmyslu spolupracovat se soudem na harmonogramu, který by umožnil transakci dokončit do poloviny prosince,“ cituje list Financial Times z prohlášení obou farmaceutických společností.

Na straně společností Amgen a Horizon však nestojí pouze William Pao z Pfizeru, který prohlásil, že zabránění této akvizici by znamenalo „katastrofu pro celý systém“. Verdiktu se diví také někteří odborníci.

„Podání žaloby Federální obchodní komisí za zablokování této akvizice utlumí jakoukoli motivaci k fúzím a akvizicím napříč biotechnologickým sektorem, zejména s ohledem na nedostatek přímého překrývání portfolií mezi Amgen a Horizon,“ řekl listu Financial Times Matt Phipps, analytik investiční banky William Blair.

Konec osvědčeného modelu?

Další odborníci se obávají, že Federální obchodní komise by se mohla postavit také proti dalším oznámeným akvizicím. Například proti té, kterou letos v březnu oznámil Pfizer, který chce za 43 miliard dolarů (asi 945 miliard korun) převzít společnost Seagen.

Experti varují, že pokud FTC uspěje, může být v ohrožení celý desítky let fungující model, v němž velké farmaceutické skupiny akvírují menší biotechnologické společnosti, což má ale ve finále pozitivní efekty. Snoubí se totiž velké finanční zázemí farmaceutických gigantů s vynikajícím vědeckým a výzkumným zázemím vznikajících biotechnologických a biofarmaceutických firem, které ale nejsou dost silné na to, aby dokázaly výzkum a vývoj inovativních léků finančně podporovat.

Zdeňka Musilová