Ilustrační foto: Freepik

Koncentrace lůžkové péče je naléhavá a nezbytná, tvrdí šéf německé lekařské asociace. Mají posílit ambulance

Žádná nemocnice by neměla mít více lůžek, než dokáže reálně zvládnout. Nemocniční reforma v Německu nutně povede ke koncentraci lůžkové péče. Pandemie covidu ukázala, že značnou část této péče dokáží za nemocnice úspěšně suplovat ambulance. Hlavní teze německé nemocniční sítě komentuje šéf Asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven Andreas Gassen a cituje ho odborný deník Deutsches Äzteblatt.

Koncentrace v nemocničním sektoru je „naléhavá a nezbytná“. Na zasedání Asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztlichen Bundesvereinigung) v Essenu to řekl předseda jejího představenstva Andreas Gassen.

Podle Gassena to mimo jiné znamená, že ne každá nemocnice bude moci po spuštění nemocniční reformy zůstat v ve stávající podobě. Kliniky se v zásadě budou muset přizpůsobovat novým podmínkám, které nastaví Spolkové ministerstvo zdravotnictví poté, co reformu prodiskutuje také se zástupci vlád spolkových zemí, a projde oběma komorami německého parlamentu.

Ambulantní péče může nahradit část lůžkových kapacit

„Každá nemocnice by měla mít povoleno poskytovat pouze služby, pro které má personál, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a které jsou na to technicky přiměřeně připravené. Takové nemocnice v Německu potřebujeme,” cituje předsedu představenstva KBV odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Andreas Gassen také očekává, že dojde ke zmenšení stávajících lůžkových kapacit. “Ať už pomocí úpravy normativů, cestou faktických insolvencí nebo racionálním plánování,” vysvětlil předseda představenstva KBV.

Gassen také zdůraznil, že plánovaná nemocniční reforma se nebude týkat jen redukce lůžkových kapacit, ale bude mít také nevyhnutelně různé dopady do ambulantní oblasti. “Větší koncentrace zdrojů automaticky znamená posílení využívání ambulantních služeb,” doplnil.

Podle Gassena to byla právě pandemie koronaviru, která ukázala, jak velký potenciál ambulantní péče má. Předseda představenstva KBV upozornil, že mezi lety 2020 a 2022 klesl počet hospitalizací v somatické oblasti (péči o tělo) o 14 procent. „To mohla kompenzovat pouze skutečná ambulantní léčba,” argumentuje Andreas Gassen.

Nemocniční reforma má být jen začátek

Šéf KBV považuje za smysluplnou etapovitou koncepci klasifikace nemocnic. Podle něho je ale také třeba vytvořits stejné podmínky pro adekvátní financování lékařských praxí a nemocničních ambulancí, což je podle něho nezbytný předpoklad pro to, aby došlo k posílení ambulantní péče. Gassen proto od Spolkového ministerstva zdravotnictví očekává, že tomu přizpůsobí i pravidla pro financování a odměňování.

„Bude zajímavé sledovat, zda ministerstvo dostojí svým vlastním plánům na podporu ambulantní léčby a zda bude mít kreativní sílu důsledně zavádět systém takzvaného hybridního DRG,“ řekl také Andreas Gassen.

Pro šéfa KBV jsou transformační procesy nezbytné nejen v nemocniční oblasti a v ambulantní péči, ale také v digitalizaci, interakci mezi sektory, v akutní a neodkladné péči, v lékařském a psychoterapeutickém výcviku a dalším vzdělávání a ve financování ambulantní péče.

Zdeňka Musilová