liustrační foto: Freepik

Věkové rozpětí očkování proti HPV i meningokoku se rozšíří, a Sněmovna vyhověla Senátu

Věkové rozpětí pro hrazené dobrovolné očkování dívek a chlapců proti lidskému papilomaviru (HPV) a proti meningokokům by se mělo rozšířit. A nově budou moci očkovat také hygienici, epidemiologové a zdravotní ústavy. Změny přinesou senátní úpravy vládní novely o ochraně veřejného zdraví, které dnes schválila Sněmovna. Změn se na popud Senátu dočkala novela i v oblasti hlukových a vibračních limitů.

Očkování proti HPV, který je původcem rakoviny děložního čípku, je nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění lidem mezi 13. a 14. rokem věku. Senátoři navrhli rozšíření na 11 až 15 let věku. Věkové rozpětí pro hrazené očkování mládeže proti meningokokům, které nyní stát platí dívkám a chlapcům od 14 do 15 let, by podle Senátem navržených a Sněmovnou schválených změn mělo být mezi 14 a 16 lety.

„Nejúčinnější ochranou veřejného zdraví – pokud jde o infekční nemoci – je očkování. K tomu, aby byla očkovací strategie účinná, potřebujete dobrou a bezpečnou očkovací látku, ale potřebujete i důvěru, aby ten, kdo má být očkován, se očkovat nechal. A k tomu, abyste tu důvěru získali, potřebujete jako zdravotníci i čas diskutovat – v případě pediatrie s rodiči i s dítětem,“ uvedl před necelými třemi týdny při Senátní rozpravě o navrhovaných úpravách senátor Karel Zitterbart (za STAN) s tím, že jednoletá věková bariéra u očkování HPV a meningokoků z medicínského hlediska smysl.

Sněmovna souhlasila i s další změnou navrženou Senátem – očkovat budou moci také hygienici, epidemiologové a zdravotní ústavy. Senátoři, kteří úpravu navrhli si od změny slibují zvýšení počtu očkovacích míst. Očkovat bude moci nově dalších zhruba 300 lékařů.

Válek změny podpořil

Schválena byla ve Sněmovně i další úprava vládní novely navržená Senátem, která se týká vydávání povolení pro překročení hlukových a vibračních limitů například u dálnic a železnic. Ta už nebudou dočasná jako nyní, úřady je ale budou moci kdykoli přezkoumat, například na základě nových vědeckých a technických poznatků ve snižování hluku. Po dřívějších sněmovních úpravách novela zakotví informování obecních úřadů o zahájení řízení o vydání povolení překračovat hlukové a vibrační limity.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předlohu v senátním znění podpořil. Řekl, že pozměňování návrhy horní komory jsou ku prospěchu.

Sněmovna novelu využila také ke zrušení ustanovení, podle něhož lidé pracující v potravinářství potřebují takzvaný potravinářský průkaz, který byl vydáván na neurčito. Sněmovna zahrnula do předlohy také rozšíření zákazu charakteristických příchutí a aromat i na zahřívané tabákové výrobky tak, jak to vyžaduje evropská směrnice.

-red-