Ministři na jednání Sněmovny. Foto: Vláda ČR

Vláda zrušila pozici zmocněnce pro vědu a výzkum

Vláda zrušila pozice pěti vládních zmocněnců, jednou z nich je i post zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který byl již rok a půl neobsazen. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Než se stal ministrem zdravotnictví, zastával funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, po něm byl zmocněncem jmenován Ondřej Slabý. Ten rezignoval v listopadu 2021, od té doby zůstal post neobsazen.

Dalšími čtyřmi zrušenými jsou pozice zmocněnce pro evropský výzkum, pro jadernou energetiku, pro sport a pro strukturálně postižené regiony. „Naší snahou byla racionalizace postů. Některé z nich byly dlouhodobě neobsazeny,“ uvedl Hladík. Většina pozic je podle něj nahrazena jiným způsobem, například operační fond spravedlivé transformace spravuje ministerstvo životního prostředí, sport je pod záštitou Národní sportovní agentury. „Všechny pozice pozbyly v průběhu času svůj důvod a i řekněme konsolidačním úsilím vlády jsme k tomuto kroku přistoupili,“ dodal Hladík.

Kabinet naopak ustanovil dva nové vládní zmocněnce. Pro zastupování České republiky při mezinárodních vyjednáváních v oblasti změny klimatu se jím stal Jan Dusík, pro mezinárodní vyjednávání v oblasti ochrany biodiverzity pak Ladislav Miko. Oba zastupovali Česko na mezinárodních jednáních o životním prostředí během loňského předsednictví v Radě Evropské unie.

ČTK, red