Ilustrační foto: Flickr

Česká Lípa vybuduje tři nové ordinace pro zubaře, náklady odhaduje na 4,8 milionů korun

Česká Lípa připraví tři ordinace pro zubaře, které plánuje vybudovat v nevyužívaném přízemí jednoho z bytových domů na sídlišti Lada. Náklady na úpravu prostor odhadli projektanti na 4,8 milionu korun včetně DPH. Město v současnosti hledá firmu, která prostory upraví. Hodnotícím kritériem není jen cena, ale také doba stavby. Stavební práce by podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Kňákal Brožové měly začít na konci června.

„Nechceme a nemůžeme se spokojit se situací, kdy budeme jenom čekat, zda k nám do města přijde nový zubař nebo praktik. Současná situace, kdy lidé musí dojíždět k zubaři do jiných měst, je nedůstojná, a proto jsme se rozhodli jednat,“ uvedla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Pro ordinace chce radnice nechat upravit přízemí bytového domu, které je v současné době ve stavu hrubé stavby bez omítek a rozvodů a je třeba ho dokončit.

Do nových prostor by se měla přesunout i zavedená zubní ordinace Natalie Naboichenkové z firmy Stominas, která v současné době působí v českolipské nemocnici. „Nemocnice chce do prostor rozšířit rehabilitační oddělení o dětskou ergoterapii a dětskou fyzioterapii, hrozilo tak, že přijdeme v České Lípě o dalšího zubního lékaře,“ řekla Volfová. S oběma stranami se podle ní podařilo dohodnout a zubařka v nemocnici zůstane do doby, než bude nová ordinace připravená, což by mělo být podle starostky nejdřív v září.

Česká Lípa má možnost na projekt získat část peněz z Libereckého kraje, z nového dotačního programu na podporu ordinací praktických a zubních lékařů, ve kterém je na letošní rok 4,5 milionu korun. „Cílem je podpora obnovy zaniklých ordinací v obcích, převzetí existujících ordinací nebo vznik nových tam, kde chybí,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). O peníze z programu budou moci obce žádat od 1. září. Na projekty realizované v letošním roce mohou v případě zubní ordinace získat až milion korun.

ČTK