Poslanec Evropského parlamentu za Hnutí ANO Ondřej Knotek. Foto: Radek Čepelák

Investoři potřebují jistotu, říká Knotek. Evropský farmaceutický balíček je však plný podmínek

Poslanec Evropského parlamentu a náhradní člen nově zřízeného podvýboru Evropské komise pro veřejné zdraví (SANT) Ondřej Knotek na konferenci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) vyjádřil obavy ohledně nedávno navrženého farmaceutického balíčku Evropské komise. Knotek zdůrazňuje, že je třeba zlepšit přístup pacientů k lékům a inovativním léčebným postupům prostřednictvím evropského výzkumu a výroby. Zpochybňuje však, do jaké míry může návrh balíčku tento cíl splnit.

Knotek vidí na návrhu hned několik problematických míst. „Pokud jde o oznamovací povinnost půl roku dopředu před případným nedostatkem, snažím se přemýšlet trochu prakticky a upřímně řečeno, nejsem přesvědčen, že to může výrazně zlepšit situaci v přístupu,“ namítl s ohledem na to, že změny v poptávce se dají jen těžko předvídat a k nedostatku mohou vést faktory, které jsou mimo kontrolu výrobců nebo provozovatelů trhu.

Rovněž není přesvědčen o účinnosti navrhovaných pobídek, které mají do zemí Evropské unie přitáhnout soukromý kapitál. Balíček sice nastiňuje možnost prodloužení ochranných lhůt pro léčivé přípravky, a to až na 13 let u orphanů a 12 let pro jiná léčiva, takové prodloužení však není zaručeno. Knotek míní, že právě tento nedostatek jistoty může odradit potenciální investory, kteří naopak vyžadují záruky návratnosti svých investic. Navrhuje proto, aby se strategie a priority zaměřily na posílení výrobních kapacit evropské infrastruktury.

Co Knotek naopak pochválil, je navržený koncept přenosných poukázek exkluzivity dat pro podporu vývoje nových antimikrobiálních léčiv. „Jde to dobrým směrem, nabízí to určitou flexibilitu,“ zhodnotil. Přestože očekává, že by proti návrhu mohli vznést stížnosti výrobci generik, svůj cíl, a to přilákat do Evropy inovativní investory, by to mohlo splnit.

Přestože přesný časový harmonogram doporučení Rady zatím není jasný, Knotek uvedl, že SANT připravuje vlastní nezávazné usnesení zaměřené na antimikrobiální rezistenci. S ohledem na zapojení kolegů již nyní avizoval, že věří v konstruktivní vedení dialogu s Parlamentem. Kromě toho knotek poukázal na existující rozdíly v přístupech různých politických frakcí. „Vidím tu zpravodaje pro směrnici z EPP (Evropské lidové strany, pozn. red.), což je více podnikatelsky orientovaná politická skupina, ale nařízení jde za sociálními demokraty, takže tam můžeme očekávat více intervenční přístup. Uvidíme, jak to dopadne, ale jak jsem řekl, věřím ve velmi korektní přístup Parlamentu,“ dodal.

Závěrem svého příspěvku si Knotek posteskl, že má z jednání Evropské komise dojem, že je pro mnohé její členy důležitější téma ochrany klimatu a zelených energií, než zdravotnictví. „Řekl jsem to i na podvýboru SANT, že pokud to bude nutné, budeme instalovat méně solárních panelů a více investovat do nových antibiotik a výzkumu léčby. A měli jste vidět reakci jednoho kolegy poslance z politické skupiny zelených – nebylo to na mikrofon, ale bylo to docela zlé,“ popsal incident.

Filip Krumphanzl