President of the European Cardiology Society, Franz Weidinger. Photo: Martin Kovář

Naše země by měly být jedna pro druhou inspirací, říká předseda Evropské kardiologické společnosti Franz Weidinger

Úzká spolupráce s národními kardiovaskulárními společnostmi, vzájemné porozumění a podpora. To jsou podle předsedy Evropské kardiologické společnosti Franze Weidingera klíčové oblasti pro úspěšný posun v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. „Pokud se setkáváme na národní úrovni za účasti vysokých vládních činitelů, jako je tomu dnes, skutečně se mohou věci zlepšovat. Velmi si vážím být součástí této konference, která nás posunula zase o krok dál,“ řekl na Evropské kardiologické konferenci, kterou Zdravotnický deník pořádal 20. června v Kongresovém sále IKEM.

Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí v Evropě i ve světě. Je proto nezbytné, aby byla přijata opatření k řešení a zlepšování prevence a léčby. „Není to jen vlivem stárnutí populace, ale jedná se také o předčasná úmrtí. Zejména alarmující jsou počty zemřelých na kardiovaskulární nemoci v zemích s nízkými a středními příjmy,“ upozornil Weidinger a zároveň dodal, že je zapotřebí zapracovat na lepší kontrole rizikových faktorů u pacientů, kterým lze předcházet důslednou prevencí. „Je nesmírně důležité u pacientů kontrolovat rizikové faktory po kardiovaskulárních příhodách, to znamená kontrolovat vysoký krevní tlak a LDL cholesterol,“ okomentoval. 

Wedinger během své přednášky také podtrhl význam lepší informovanosti politiků v evropských zemích o rizicích srdečních onemocnění, i když to dle jeho slov může znít triviálně. „Musíme být vytrvalí, pokud chceme zvýšit povědomí o těchto nemocích u politiků. Musíme podporovat kardiovaskulární zdraví, a především zdravý životní styl. Je nutné v této oblasti lépe vzdělávat evropské občany a lépe kontrolovat ovlivnitelné rizikové faktory,“ vytyčil základní kroky, kterými by se evropské země měly ubírat. Zároveň zdůraznil, že jednotlivé vlády by taktéž měly podporovat opatření ke snížení znečištění ovzduší.

Zleva předseda Chorvatské kardiologické společnosti Davor Milicic, předseda České kardiologické společnosti Petr Ošťádal, předseda Evropské kardiologické společnosti Franz Weidinger, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, předseda České asociace preventivní kardiologie a České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, předseda Belgické kardiologické společnosti Rik Willems, předseda Polské kardiologické společnosti Przemyslaw Piotr Mitkowski, CEO European Heart Network Birgit Beger a místopředsedkyně představenstva AIFP Emile Grand-Perret.
Vystoupení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka

Jednotný přístup a kvalitní sběr dat

Hlavním cílem Evropské kardiologické konference bylo podpořit diskusi o tvorbě plánů řešení kardiovaskulárních onemocnění, a to jak na národní úrovni, tak i na úrovni Evropské unie. Konference se osobně zúčastnil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jehož přítomnost předseda Evropské kardiologické společnosti velmi ocenil.

„Ministr zdravotnictví České republiky mě opravdu mile překvapil, jak skvěle naslouchal a zapojoval se do konverzace. Pro mě je skvělé něco takového vidět, protože tohle chceme v Evropské kardiologické společnosti dělat. Chceme blízkou spolupráci s národními kardiovaskulárními společnostmi, protože jedině tak se můžeme společně posunout. Pokud se to děje na národní úrovni za účasti vysokých vládních činitelů, skutečně se mohou věci zlepšovat,“ okomentoval přítomnost ministra zdravotnictví. 

Rizikové faktory u pacientů, kteří prodělali kardiovaskulární onemocnění. Zdroj: European Society of Cardiology

V přístupu ke kardiovaskulární péči existují mezi členskými zeměmi EU podle Weidingera obrovské nerovnosti, které je třeba do budoucna sjednotit. „Evropská kardiologická společnost bude v příštích pěti letech cílit na kvalitní sběr dat, výzkum, větší digitální gramotnost a nové technologie,“ zdůraznil.

Na konferenci pronesl úvodní slova také ředitel IKEM Michal Stiborek.
CEO European Heart Network Birgit Beger a místopředsedkyně představenstva AIFP Emile Grand-Perret během diskuse
Konference se konala v kongresovém sále IKEM.

Weidinger podtrhl zejména digitalizaci a využití inovativních technologií, které pomáhají s včasnou identifikací preventabilních faktorů. „Digitalizace je pro budoucí zdravotnictví zcela klíčová. Jedna země může kráčet ve šlépějích té další. Pamatuji si dobu, kdy jsme se ke kardiovaskulárním onemocněním nestavěli v Evropské unii jako k prioritě. Dnešní konference však ukázala pravý opak,“ uzavřel svoji řeč.

Zdravotnický deník děkuje za podporu generálnímu partnerovi konference společnosti Novartis a partnerům Institutu klinické a experimentální medicíny, Všeobecné zdravotní pojišťovně, RBP zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra a společnosti Amgen.

Evropské kardiologické konferenci se budeme věnovat v dalších článcích. 

Nela Slivková

Foto: Martin Kovář