Foto: Depositphotos

Lidé v potravinářství nebudou potřebovat zvláštní průkaz

Lidé pracující v potravinářství už nebudou potřebovat takzvaný potravinářský průkaz. Úplné zrušení zákonné úpravy průkazů přinesla novela, jejíž příslušná část dnes nabyla účinnosti. Zákon má v souladu s evropskou směrnicí také zvýšit bezpečnost dodávané pitné vody. Ukládá provozovatelům vodovodů povinnost zpracovat plán rizik a jejich řešení pro celý systém od vodního zdroje po kohoutek odběratele.

Potravinářský průkaz zrušili zákonodárci jako zbytečnou administrativní zátěž. Poukazovali na to, že lékaři mohli dokument vydat i na dobu neurčitou a s neomezenou platností. Člověk, který si průkaz zařídil kvůli doplňování zboží v obchodě, jej tak mohl využít i po několika letech například pro práci při zpracování surového masa. Lékařské prohlídky k získání průkazů navíc podle zákonodárců mnohdy nebyly příliš důkladné.

Stejný zákon zakáže pasážemi účinnými od 23. října různé příchutě v zahřívaných tabákových výrobcích, stejně jako tomu už je u klasických cigaret. Zákaz vychází z evropské směrnice, která navíc neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob. Od ledna příštího roku pak předpis rozšíří věkové rozpětí pro hrazené dobrovolné očkování dívek a chlapců proti lidskému papilomaviru a proti meningokokům.

Parlament v zákonu upravil rovněž vydávání povolení pro překročení hlukových a vibračních limitů například u dálnic a železnic. Už nebudou dočasné jako nyní, úřady je ale budou moci kdykoli přezkoumat, například na základě nových vědeckých a technických poznatků ve snižování hluku. Obecní úřady vždy dostanou informaci o zahájení řízení o vydání povolení překračovat hlukové a vibrační limity.

Kontrolovat kvalitu dodávané vody musí provozovatelé vodovodů už teď. Rozsah těchto kontrol má vycházet z posouzení rizik, které má být nově trojstupňové. Zvlášť se mají posuzovat místa odběru surové vody, vodovody a rozvody vody v budovách.

-čtk-