Ilustračné foto: Freepik

Samsung Biologics prohlubuje spolupráci s velkými farmaceutickými hráči

Biotechnologická část světoznámého jihokorejského technologického gigantu Samsung se rozhodla prohloubit svou spolupráci s velkými farmaceutickými skupinami. Společnost Samsung Biologics podepsala dohody se skupinami Pfizer a Novartis v hodnotě vysokých stovek milionů dolarů. Samsung tak pokračuje ve své postupné expanzi v oblasti biotechnologií, na kterou vsadil již před několika lety, uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Společnost Samsung Biologics v uplynulém týdnu oznámila, že uzavřela dohodu se švýcarskou farmaceutickou skupinou Novartis, na jejímž základě jí Samsung Biologics bude pomáhat s produkcí léků. Hodnota transakce dosáhla bezmála 400 milionů dolarů (asi 8,5 miliardy korun), uvedl odborný portál fiercepharma.com s odkazem na dokument, který společnost Samsung Biologics zveřejnila.

Aktuální spolupráce navazuje na kontrakt mezi Samsung Biologics a Novartis, který společnosti uzavřely už loni v červnu, a který dosáhl hodnoty 81 milionů dolarů (v přepočtu kolem 1,7 miliardy korun). Z dohody ale zatím nevyplývá, s jakými typy léků bude Samsung Biologics Novartisu pomáhat.

Spolehlivým outsorcingem kupředu

Novartis se stává druhou nejvýznamnější skupinou, se kterou Samsung Biologics v oboru biotechnologií spolupracuje. Doposud pomyslná stříbrná pozice patřila britské farmaceutické skupině AstraZeneca, s níž má Samsung uzavřené dohody v hodnotě kolem 360 milionů dolarů (přibližně 7,6 miliardy korun).

Rozšíření spolupráce mezi Samsung Biologics a Novartisem přišlo asi týden poté, co Samsung Biologics rozšířil také spolupráci s jednou z největších farmaceutických společností světa, americkou společností Pfizer. S tou totiž Samsung Biologics podepsal dohodu v hodnotě téměř 500 milionů dolarů (přes 10 miliard korun) o produkci biosimilárních léků.

V tomto případě Samsung navazuje na dohodu, kterou s Pfizerem podepsal již počátkem tohoto roku. Celková dosavadní hodnota transakcí, kterou Samsung Biologics a Pfizer podepsaly v letošním roce, už dosáhla bezmála jedné miliardy dolarů (v přepočtu kolem 20 miliard korun). A právě Pfizer je co do hodnoty spolupráce nejvýznamnějším partnerem jihokorejského technologického obra, který se úspěšně rozrůstá také ve farmaceutickém průmyslu.

Společnost Samsung Biologics sice zatím nepatří mezi globálního lídra v biotechnologiích, jeho strategií ale je postupná, ale soustavná expanze v oboru. Ta se opírá právě o uzavírání podobných dohod s nejrůznějšími farmaceutickými obry, pro něž neváhá být takzvanou CDMO – Contract development and manufacturing organization, tedy společností, kterou si jiné společnosti „najímají“ jako pomocníky, ať už pro výrobu nebo vývoj jednotlivých typů léků.

Ambice expandovat do USA a Evropy

Biotechnologická divize Samsungu tuto strategii potvrdila již letos na jaře, když oznámila svůj projekt za asi 1,5 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 32 miliard korun), v jehož rámci chce vybudovat výrobní kapacity, jež mají být spuštěny do roku 2025. „Reagujeme na pokračující růst poptávky pro outsorcování produkce v oblasti biofarmaceutických přípravků. Proto přicházíme s dalšími investicemi, které jsou v souladu s naší růstovou strategií,“ uvedl v prohlášení John Rim, výkonný ředitel společnosti Samsung Biologics.

Nová provozovna podle něho firmě umožní dostatečně pružně reagovat na požadavky klientů společnosti, a to „s mnohem větší dávkou inovativnosti a tržní flexibility“. Samsung tak touto investicí dal fakticky zelenou pro budování dalšího takzvaného biocampusu. První je již blízko svého dokončení a uvedení do provozu. Samsung plánuje do projektu Biocampus II investovat kolem 5,5 miliardy dolarů (přibližně 116 miliard korun).

Samsung Biologics také nedávno oznámil svůj záměr expandovat do Spojených států, kde se posílit svou přítomnost. Samsung tak chce být blíže svým potenciálním klientům. Jeho expanzivní plány se týkají také Evropy.

Zdeňka Musilová