Foto: Pixabay

Vláda projedná novelu zakotvující telemedicínu

Vláda by se na svém nadcházejícím zasedání, které je naplánované na tuto středu, měla zabývat novelou zákona o zdravotních službách. Ta přináší tři okruhy novinek – zakotvuje telemedicínu, zabývá se zdravotnickou dokumentací, zejména tou elektronickou, a zavádí úpravy v Národním zdravotnickém informačním systému (NZIS). K novele byla letos v lednu poslána celá řada připomínek (podrobně jsme psali zde), ty se ale nakonec ministerstvu zdravotnictví povedlo vypořádat a materiál putuje na vládu bez zásadních rozporů. Jeho účinnost je v tuto chvíli naplánovaná na začátek roku 2024.

„V souvislosti s elektronizací zdravotnictví vyvstala potřeba novelizovat úpravu vedení zdravotnické dokumentace, zejména v elektronické podobě. Návrh tedy nově definuje zdravotnickou dokumentaci a novelizuje zmocňovací ustanovení k vydání prováděcí vyhlášky ke zdravotnické dokumentaci (…). Dále je třeba provést dílčí zpřesnění úpravy Národního zdravotnického informačního systému (NZIS), jde zejména o nápravu nekorektních odkazů v rámci hlášení do NZIS a zpřesnění vykazovaných parametrů v NZIS. Rovněž se navrhuje zavést definici telemedicíny a základní rámec jejího používání pro právní jistotu poskytovatelů, zdravotnických pracovníků a pacientů,“ stojí v předkládací zprávě.

Možnost poskytovat některé zdravotní služby formou telemedicíny i mimo zdravotnické zařízení se týká například teleradiologie nebo telepatologie, tedy čtení a popisu radiologických snímků nebo bioptických vzorků na dálku, či telemonitoringu neboli sběru a přenosu údajů o zdravotním stavu pacienta.

Požadavky na minimální technické vlastnosti používaných telekomunikačních a informačních technologií by měly být stanoveny vyhláškou. Ta je nyní připravována dle zásad, že komunikační kanál musí být šifrovaný, musí být zajištěno prokázání identity obou komunikujících stran (vizuálně, kontrolní otázkou či jiným způsobem), záznam komunikace může být nahráván na straně poskytovatele jen se souhlasem pacienta a pro vzdálený monitoring životních funkcí a vzdáleně řízené intervenční zařízení mohou být použity jen certifikované zdravotnické prostředky.

„Účelem navrhované regulace je reflexe zavádění nových technologií s tím, že tyto telemedicínské zdravotní služby mohou být poskytovány pouze poskytovatelem zdravotních služeb, kterému bylo uděleno oprávnění k jejich poskytování a v žádném případě to neznamená redukci parametrů pro vydání takového oprávnění, resp. rozhodnutí o oprávnění poskytovat zdravotní služby. Předmětné ustanovení nemůže být vykládáno tak, že by mohlo být vydáno samostatné oprávnění pro poskytování pouze telemedicíny,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Jak má vypadat zdravotnická dokumentace

Dalším okruhem, kterému se novela věnuje, je zdravotnická dokumentace. „Současná právní úprava vedení zdravotnické dokumentace neposkytuje konzistentní, technicky proveditelný a provozně efektivní způsob vedení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě, a to především proto, že je koncipována především ve vztahu k vedení zdravotnické dokumentace v analogové podobě, kterou pokládá za převažující způsob,“ uvádí důvodová zpráva.

Úprava tak například vymezuje pojem „zdravotnická dokumentace“ dle účelu jejího zpracovávání a ošetřuje nakládání s ní bez ohledu na formu (ta může být listinná, elektronická, kombinovaná, foto, audio atd.) a zdroj získání informací (pacient, jiný poskytovatel, laboratorní a jiné výsledky a postupy získané vlastním poskytovatelem při péči o pacienta). Negativním výčtem je také určeno, které informace zpracovávané při poskytování zdravotních služeb nejsou zdravotnickou dokumentací a nebudou se tak na ně vztahovat podmínky nakládání se zdravotnickou dokumentací. Platí přitom, že zdravotnickou dokumentací jsou informace zpracovávané za účelem poskytování zdravotní péče. Pokud slouží k jiným účelům, jako je tomu například u dokladů pro účtování zdravotním pojišťovnám, spisů vedených pro účely stížností a právních sporů či informací využívaných pro statistické, vědecké, či pedagogické činnosti, o zdravotnickou dokumentaci se nejedná. V neposlední řadě pak je uveden okruh osob, které mají právo do zdravotnické dokumentace pacienta nahlížet.

V novele je zahrnuto také postupné zavedení standardizace zdravotnické dokumentace podle zákona o elektronizaci zdravotnictví. Vedle toho jsou uvedeny náležitosti zdravotnické dokumentace, které jsou předávány jiné osobě v elektronické podobě. Zároveň je na základě požadavků z praxe zakotvena i možnost některé části zdravotnické dokumentace, konkrétně výstupy z přístrojů, neautorizovat.

Hodnocení screeningů i doporučených postupů

Třetí oblastí, kterou novela ošetřuje, jsou data zpracovávaná a hodnocená v NZIS. Nově by zde například mělo být vyhodnocováno dodržování klinických doporučených postupů. „Provázáním s centrálními datovými zdroji NZIS v rámci prostředí Integrovaného datového rozhraní vedeného podle zákona č. 325/2021 Sb., o elektronizaci zdravotnictví, bude zajištěna plná dostupnost pro poskytovatele zdravotních služeb a zejména možnost hodnocení dodržování KDP na základě centrálních dat elektronického zdravotnictví napříč systémem zdravotnictví, bez redundantní administrativní zátěže pro zdravotnické profesionály,“ uvádí důvodová zpráva.

Hodnoceny mají být také screeningy. „Jedná se o organizované programy časného záchytu závažných onemocnění nebo zdravotních stavů vyhlašované Ministerstvem zdravotnictví (např. screening sluchu, screening spinální svalové atrofie nebo screening těžké kombinované imunodeficience definované Věstníkem Ministerstva zdravotnictví č. 14/2021). Vzhledem k této skutečnosti je nezbytné zařadit jejich hodnocení do účelu NZIS,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Zakotvuje se také oprávnění sbírat v NZIS data potřebná k vývoji DRG, který má na starosti ÚZIS. Vedle toho má být zařazen také údaj o udělení statutu centra vysoce specializované péče, centra vysoce specializované péče pro pacienty se vzácným onemocněním a screeningového pracoviště.

Původně měla novela začít platit již teď v červenci, vzhledem k dlouhé době, kterou si vyžádalo vypořádání dlouhé řady připomínek, ovšem bylo nutno termín posunout. V tuto chvíli se tak počítá s platností od 1. ledna 2024.

Michaela Koubová