Ilustrační foto: Freepik

Vzniku cukrovky lze zabránit. Vyšetření prediabetu nabízí RBP

Každý pátý dospělý Čech je prediabetik – a většinou o tom neví. Zabránit vzniku diabetu by přitom tito lidé mohli změnou životního stylu. Možnost zjistit, zda stavem předcházejícím diabetu netrpí, nabízí svým klientům zdravotní pojišťovna RBP.

RBP v rámci své širší iniciativy zaměřené na prevenci diabetu a jeho komplikací uhradí všem svým pojištěncům už od 35 let věku základní diagnostické vyšetření k odhalení prediabetu. O realizaci tohoto vyšetření při preventivní prohlídce byli požádáni všichni její smluvní praktičtí lékaři. Všem pojištěncům starším 18 let RBP navíc poskytne příspěvek na vyšetření glykémie nebo glykovaného hemoglobinu v akreditované laboratoři.

Jako prediabetes je označován stav, při kterém je hladina cukru v krvi vyšší než normální, ale ještě nedosahuje hodnoty definující diabetes. Jedná se o určitou přechodnou fázi, v níž lze vzniku diabetu i zdravotních obtíží, které často bývají spojené s vysokou hladinou cukru v krvi, zabránit úpravou životního stylu. Přestože prediabetes většinou probíhá zcela nepozorovaně, není dobré ho podceňovat. Už v této fázi se totiž u některých lidí vyskytují zdravotní problémy typické pro diabetes – například retinopatie, neuropatie nebo zhoršení funkce ledvin – a zvýšené je i riziko úmrtí na srdečně-cévní nemoci.

Není tedy od věci, obrátit se na svého praktického lékaře a při preventivní prohlídce požádat o vyšetření, které může pomoci toto zdravotní riziko odhalit. Včasný záchyt prediabetu může pomoci snížit riziko vzniku diabetu a jeho komplikací na minimum. Vhodná úprava denního režimu a případná léčba jsou spojovány se snížením zdravotních rizik o desítky procent.

Na podrobnější informace o prediabetu a na to, jak ho řešit, jsme se zeptali Miroslava Koliby, lékaře diabetologické a podiatrické ambulance v Ostravě a prezidenta České podiatrické společnost.

Co se vlastně v těle děje, když je v krvi dlouhodobě vysoká hladina cukru? Cukr je přece důležitým zdrojem energie pro všechny lidské buňky.

To sice je, nicméně, jeho nadbytek, zejména pokud trvá dlouhodobě, vede ke komplikacím cukrovky. Podle učebnic rozlišujeme komplikace cukrovky na ty, které postihují drobné cévy, a na ty, které postihují velké cévy. Mezi komplikace, které postihují drobné cévy, patří poškození očního pozadí nebo ledvin a diabetická neuropatie, což je poškození nervů dolních končetin. Mezi komplikace, které postihují velké cévy, spadá postižení karotického povodí, srdcového povodí a cév dolních končetin.

Z dostupných studií víme, že míra kompenzace diabetu v prvním desetiletí trvání nemoci ovlivňuje počet komplikací v desetiletí následujícím. Proto je nejlepším způsobem, jak léčit cukrovku, předejít přechodu do diabetu a jeho komplikací. Oceňuji proto aktivitu RBP, která se snaží léčit pacienty s prediabetem, aby k rozvoji diabetu a jeho komplikacím nedošlo.

MUDr. Miroslav Koliba, Ph.D., MBA, MHA, LL.M., diabetolog, prezident České podiatrické společnosti. Foto: archiv Miroslava Koliby

Pokud tělo nedokáže účinně regulovat množství cukru v krvi, kam až to může dojít? Jaké případy vídáte v ambulanci ?

Ve své ambulanci se zejména zabývám syndromem diabetické nohy. Jedná se o komplikaci diabetu, která často souvisí s poškozením očního pozadí, ledvin nebo cév dolních končetin. Nejzávažnější případy, které vidíme, bohužel často končí amputací dolní končetiny, dialyzační léčbou nebo slepotou.

Za jak dlouho se při vysoké hladině cukru v krvi začnou projevovat první zdravotní komplikace?

Nejednou nám pacienty s podezřením na diabetes odkazují kolegové, jako je oční nebo zubní lékař, kvůli zvýšené hladině krevního cukru v krvi. Ta obvykle vede k zpomalenému hojení ran, zhoršenému vidění a častým močovým infekcím. Někdy jsou příznaky cukrovky pouze únava a časná vyčerpanost. Naši pacienti po úspěšném léčení cukrovky často popisují pocit znovuzrození a mnohem větší výkonnosti.

Dříve zmíněné komplikace se obvykle objevují po 10 až 20 letech trvání diabetu. Je však nutné poznamenat, že pravděpodobnost vzniku komplikací cukrovky je závislá na míře kompenzace pomocí léčby. Pokud pacient spolupracuje a dodržuje léčebné postupy, je pravděpodobnost vzniku komplikací cukrovky relativně malá, až zanedbatelná.

Je opravdu potřeba řešit zvýšenou glykémii, i pokud ještě nejsou přítomny vůbec žádné příznaky?

Řekl bych, že je nevyhnutelné řešit zvýšenou glykemii i bez příznaků. Je na místě si uvědomit, že dnes máme jednoznačná data, která nám umožňují říci, že důsledná kompenzace hladiny krevního cukru, cholesterolu a vysokého tlaku výrazně snižuje počet očekávaných komplikací cukrovky. Můžeme být rádi, že žijeme ve státě, kde máme přístup k preventivní péči, včetně vyšetření hladiny krevního cukru, které je pravidelně hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Je však nutné podotknout, že musíme v zájmu svého zdraví absolvovat tyto preventivní prohlídky a dodržovat rady lékařů, abychom se komplikacím cukrovky vyhnuli.

Jak se dá zjistit, zda je glykémie v normě? Jaké je potřeba podstoupit testy?

Vyšetření hladiny krevního cukru je standardním vyšetřením prováděným v ordinacích praktického lékaře nebo dalších specialistů a patří mezi základní vyšetření, které lékaři běžně provádějí ve svých ordinacích. Proto považuji za důležité, aby záchyt vysoké hladiny krevního cukru byl rutinní záležitostí, pokud pacient pravidelně navštěvuje svého lékaře. Vyšetření to není nijak zatěžující, jedná se o standardní odběr krve. V případě hraničních hodnot se doplňuje test oGTT, což je test, který může absolvovat každý. Spočívá ve vypití 75 gramů sacharidů a následném stanovení hladiny krevního cukru před a po této zátěži cukrem.

Pokud je diagnostikován diabetes nebo prediabetes, co následuje? Dochází krom snahy o změnů návyků životního stylu i k nasazení léků?

Při prediabetu zvažuje diabetolog použití léků prakticky vždy a rozhoduje se na základě velkých studií. Jednoznačně se ukázalo, že využití léků obsahujících aktivní látku metformin výrazně snižuje riziko vzniku diabetu. Spolu s vhodnou nutriční intervencí a pravidelnou pohybovou aktivitou je to jednoznačně správná cesta, jak vzniku diabetu předejít.

Jak poznat, že to, co děláme, opravdu pomáhá ? Stačí k tomu běžné vyšetření glykémie?

Efekt naší snahy můžeme zejména zhodnotit pomocí vyšetření lačné glykemie. Nicméně jednoduchý a dostupný parametr našeho úsilí je váha nebo obvod pasu. Někteří lékaři také doplňují vyšetření glykovaného hemoglobinu, aby posoudili kompenzaci diabetu. Ale tento parametr se běžně nepoužívá při hodnocení kompenzace v období prediabetu.

-jkn-