Foto: PxHere

Byznys s léky proti obezitě jede. Farmaceutická skupina Eli Lilly je díky němu už hodnotnější než Johnson & Johnson

Akcie americké farmaceutické společnosti Eli Lilly posílily od začátku tohoto roku už téměř o polovinu. Za posledních pět let pak přírůstek činí přes 400 procent. Podobnou jízdu mají za sebou akcie dánského rivala, společnosti Novo Nordisk. Obě firmy spojuje sázka na lukrativní kartu: vývoj léků proti obezitě, jak popisuje britský list Financial Times.

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly se v průběhu uplynulých dvanácti měsíců veze na vlně investorského optimismu. Vděčí za to mediálnímu zájmu, který se týká nových způsobů léčby dvou největších problémů veřejného zdraví poslední doby: obezity a Alzheimerovy choroby.

Medicínský pokrok v oblasti léčby obou onemocnění vedl k tomu, že akcie skupiny Eli Lilly zpevnily od začátku tohoto roku skoro o polovinu, za posledních dvanáct měsíců o 70 procent, a kdo do akcií této firmy před pěti lety investoval tisíc dolarů, dnes by za stejný balík akcií inkasoval tisícovek hned pět. Akcie Eli Lilly jsou na rekordních úrovních, a nejspíše ještě neřekly poslední slovo.

Kdyby dnes někdo sestavoval žebříček farmaceutických společností podle jejich tržní hodnoty, vévodila by mu právě Eli Lilly. Ano, ještě donedávna by drtivá většina expertů řekla, že nejhodnotnější farmaceutickou společností je Johnson & Johnson, jenže to už od minulého týdne neplatí. Zatímco tržní hodnota této společnosti činí necelých 452 miliard dolarů, za Eli Lilly by potenciální zájemce o její koupi musel nabídnou nejméně 501 miliard dolarů.

Léčí diabetes a snižuje hmotnost

Pro Eli Lilly to však není konečná meta. Vědecký a lékařský ředitel skupiny Eli Lilly Daniel Skovronsky totiž pro britský deník Financial Times uvedl, že firma má ambici stát se první farmaceutickou společností v historii, jejíž tržní hodnota přesáhne magickou hranici jednoho bilionu dolarů. K tomu jí má mimo jiné pomoci plán uvést v příštích deseti letech na trh více než dvacet nových léků a léčivých přípravků.

Jak už bylo řečeno, aktuální úspěch Eli Lilly stojí na dvou takzvaných „blockbusterech“, léku na Alzheimerovu chorobu a léku proti obezitě. Druhý jmenovaný (s obchodním názvem Mounjaro) americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil k uvedení na trh teprve loni. Původně však byl lék Mounjaro určen jen k léčbě diabetu.

Letos v dubnu ale Eli Lilly na základě rozsáhlých testů zjistila, že pacienti díky Mounjaru redukují svou tělesnou hmotnost v průměru o 16 procent během 17 měsíců. Společnost nyní očekává, že Mounjaro bude jako přípravek pro léčbu obezity schválen letos na podzim.

Podle analytické společnosti BMO Capital Markets by objem globálního trhu s přípravky tohoto typu mohl do poloviny příští dekády dosáhnout až 100 miliard dolarů ročně. „Eli Lilly s tímto lékem narazila skutečně na zlatou žílu,“ řekl listu Financial Times Colin Bristow, analytik bankovního domu UBS. Podle něho má Mounjaro potenciál do roku 2035 generovat roční tržby až kolem 35 miliard dolarů. Jen pro představu, loňské celoroční tržby Eli Lilly činily 28,5 miliardy dolarů.

Novo Nordisk v těsném závěsu

Podobný příběh píše také hlavní konkurent Eli Lilly, dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk. Ta má za sebou dlouholeté zkušenosti s vývojem a výrobou inzulínu, na což navázala dalším úspěchem, a sice lékem proti obezitě s obchodním názvem Wegovy. Wegowy redukuje hmotnost pacientů s obezitou přibližně o 15 procent za rok.

Nyní se ale ukázalo, že stejně jako Mounjaro i Wegovy má jakýsi pozitivní vedlejší účinek. U pacientů, kteří Wegovy užívají, totiž došlo ke snížení rizika kardiovaskulární příhody, jako infarkt nebo mrtvice, až o dvacet procent.

Podle listu Financial Times si ale řada lékařů a vědců myslí, že snížení rizika infarktu nebo mrtvice je přirozeným důsledkem snižování hmotnosti pacientů. Společnost Novo Nordisk to ale odmítá s tím, že své výsledky má opřeny o rozsáhlý výzkum, jehož se zúčastnilo přes 17 tisíc osob starších 45 let, kdy navíc jedna skupina užívala lék Wegovy, kdežto kontrolní skupině bylo podáváno placebo.

Také Novo Nordisk hodlá u léku Wegovy požádat regulátory jak v USA, tak v Evropské unii, právě o schválení jako preventivního prostředku pro předcházení kardiovaskulárních příhod. Úplné výsledky výzkumu pak Novo Nordisk představí letos na podzim na některé z vědeckých konferencí.

Investoři však už úspěch Novo Nordisk ocenili. Akcie této společnosti v uplynulém týdnu stouply o téměř 16 procent. Od začátku tohoto roku jsou akcie silnější téměř o třetinu a za pět let se zhodnotily již o více než 300 procent. Tržní hodnota Novo Nordisk aktuálně činí kolem 313 miliard dolarů.

Zdeňka Musilová