Logo WHO. Foto: Pixabay

WHO spouští novou globální iniciativu pro digitální zdraví

Světová zdravotnická organizace (WHO) a indické předsednictví G20 oznámily novou globální iniciativu pro digitální zdraví. Taby měla fungovat jako síť a platforma spravovaná WHO na podporu implementace Globální strategie pro digitální zdraví 2020 – 2025. Na historicky prvním Globálním summitu o tradiční medicíně, který se konal v Indii a který skončil v pátek, byl krom toho představen průzkum toho, jak silnou roli hraje ve světě tradiční, komplementární a integrativní medicína založená na důkazech. Politici, lékaři a další odborníci z mnoha států mluvili i o roli umělé inteligence při získávání dat.

Od první rezoluce WHO o digitálním zdraví v roce 2005, která vedla k vývoji a přijetí Globální strategie WHO pro digitální zdraví, již více než 120 členských zemí WHO vyvinulo svou národní politiku nebo strategii digitálního zdraví. Nedávné zkušenosti během pandemie covidu vedly k nárůstu využívání digitálního zdraví, mnoho zemí navíc vyjadřuje své potřeby odrazit se od pilotních iniciativ k vytvoření národní infrastruktury digitálního zdraví s vhodnou správou, politikou a kompetentní zdravotnickou pracovní silou. A proto vzniká nová globální iniciativa pro digitální zdraví (Global Initiative on Digital Health – GIDH).

Ta byla ustanovena na historicky prvním Globálním summitu o tradiční medicíně 2023 WHO, který se konal v Gandhinagaru v Indii a skončil v pátek a jehož se zúčastnili ministři zdravotnictví z G20 a dalších zemí, vědci, praktici tradiční medicíny, zdravotníci a členové občanské společnosti z 88 zemí.

„Děkujeme zemím G20 a indickému předsednictví G20 za uznání jedinečné role WHO a našich silných stránek v této oblasti i za podporu zřízení nové sítě GIDH,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO. „Pokračující podpora a spolupráce G20, rozvojových partnerů a mezinárodních organizací bude nezbytná k tomu, abychom společně dokázali to, co nikdo z nás nedokáže sám. WHO se zavázala spolupracovat se jednotlivými státy na posílení jejich kapacit a na zlepšení přístupu k digitálním řešením se zaručenou kvalitou pro zdravější, bezpečnější a spravedlivější budoucnost.“

Indický ministr zdravotnictví Mansukh Mandaviya doplnil: „Dnešek byl významným dnem v historii pracovní skupiny G20 pro zdraví.“ Nová globální iniciativa pro digitální zdraví je jedním z klíčových výstupů indického předsednictví G20.

Hlavními cíly iniciativy GIDH je cíl spojit země a partnery a vypracovat společně priority investičních plánů pro transformaci digitálního zdraví, zlepšit podávání zpráv a transparentnosti zdrojů digitálního zdravotnictví, usnadnit výměnu znalostí a spolupráce mezi regiony a zeměmi s cílem urychlit pokrok, ale i zvýšit technickou a finanční podporu implementace Globální strategie pro digitální zdraví 2020–2025 a její další fáze.

Primárním cílem je pevná role tradiční medicíny

Na summitu se slovy jeho pořadatelů projevilo silné odhodlání různorodých skupin partnerů a zúčastněných stran využít potenciál tradiční, komplementární a integrativní medicíny založené na důkazech (traditional, complementary and integrative medicine – TCMI), snahou zlepšit pokrok směrem k všeobecnému zdravotnímu pokrytí a „cílům udržitelného rozvoje do roku 2030 pro zdraví a blaho lidí a planety“.

Předběžná zjištění z globálního průzkumu WHO o tradiční medicíně 2023, který byl na summitu prezentován, naznačují, že přibližně stovka zemí má národní politiky a strategie související s TCIM. V mnoha členských státech WHO je léčba TCIM součástí seznamů základních léků, základních balíčků zdravotnických služeb a je hrazena vnitrostátními systémy zdravotního pojištění. Velká většina lidí vyhledává intervence tradiční, komplementární a integrativní medicíny pro léčbu, prevenci a management nepřenosných nemocí, paliativní péči a rehabilitaci.

Summit také zdůraznil důležitou roli, kterou může hrát umělá inteligence při získávání komplexních dat dostupných o tradiční medicíně a identifikaci postupů, které jsou příslibem pro další vědecké hodnocení. Nakonec a s etickými a spravedlivými zárukami se tyto důkazy mohou promítnout do politik, které urychlí bezpečné a efektivní používání tradiční medicíny ve zdravotnických systémech.

„Společně jsme jemně otřásli status quo, který až příliš dlouho odděloval různé přístupy k medicíně a zdraví. Deklarujeme, že budeme ještě více spolupracovat, abychom našli optimální způsoby, jak začlenit tradiční, komplementární a integrativní medicínu pod záštitu primární zdravotní péče a univerzálního zdravotního pokrytí,“ uvedl na závěr summitu regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

red-