Ilustrační foto: Publicdomainpictures

Angličtí lékaři vstoupili do stávky, potrvá do pátku

Nejvýše kvalifikovaní lékaři specialisté dnes ráno v Anglii vstoupili do stávky za vyšší platy, ve středu se k nim připojí další kolegové. Jde o jejich první společnou stávku v dějinách systému veřejného zdravotnictví NHS, upozornila BBC. Další tři dny společné stávky podle agentury Reuters plánují lékaři na příští měsíc.

Specialisté s nejvyšší úrovní vzdělání a praxe vstoupili do stávky v 7:00 místního času (8:00 SELČ) a ve středu ráno se k nim připojí další lékaři. Stávka, kterou vyhlásil lékařský odborový svaz BMA, má u výše postavených doktorů trvat dva dny, stávka dalších lékařů je naplánována na tři dny.

Během protestní akce má být plně zajištěna nouzová péče, ale vedení NHS varuje, že pacienti mohou být ohroženi. Stávka je důsledkem vystupňovaného sporu o platy mezi vládou a lékaři. Služby by mohly být narušeny v oblasti praktického lékařství, kde pracují mnozí takzvaní juniorní lékaři.

Velká narušení se očekávají u běžných služeb, včetně zákroků, které nejsou naléhavé, či lékařských prohlídek.

Vedoucí lékaři budou během své 48hodinové stávky pracovat ve „vánočním“ režimu a podobně tomu bude od středy u druhé skupiny lékařů.

Podle BBC tvoří takzvaní juniorní lékaři (junior doctors) téměř polovinu lékařů v NHS a jsou mezi nimi ti, kteří právě vyšli z univerzity, i lékaři s až desetiletou praxí. Právě tato skupina lékařů usiluje o 35procentní nárůst platů, přičemž v současnosti vydělávají v základu 32.400 až 63.150 liber ročně (zhruba 918.000 až 1,8 milionu Kč), zatímco primáři až 126.300 liber.

Lékaři s nejvyšší odbornou kvalifikací své požadavky neupřesnili, ale naznačili, že by se spokojili s pokrytím inflace. Takzvaní „consultants“ jsou seniorní lékaři, kteří dokončili několikaletou praxi v určité specializaci. Mají i administrativní povinnosti a řídí juniorní lékaře.

-čtk-