Kateřina Podrazilová. Foto: Radek Čepelák

Kateřina Podrazilová se ujala funkce ředitelky SÚKL

Někdejší předsedkyně Lékové komise ve Svazu zdravotních pojišťoven České republiky a ředitelka Sekce cen a úhrad Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřina Podrazilová byla včera jmenována do čela ústavu. Funkci přebrala po bývalé ředitelce Ireně Storové, které letos skončil mandát.

„Ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv se plánuji zaměřit především na problematiku dostupnosti léčivých přípravků a komunikaci s odbornou i pacientskou veřejností. Čekají nás ale i další výzvy, které přinese například nová legislativa,“ uvedla Podrazilová v tiskové zprávě.

Nová ředitelka SÚKL je expertkou na problematiku cen a úhrad. Na základě výsledků výběrového řízení ji zkraje týdne do funkce vybral ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Je zkušenou odbornicí, která má bohaté pracovní zkušenosti a lékovou agendu zná velmi dobře, mimo jiné i díky předchozímu působení na jedné z vedoucích pozic v rámci Státního ústavu pro kontrolu léčiv,” uvedl při té příležitosti ministr Válek.

Podrazilová byla vybrána v rámci druhého výběrového řízení na šéfa SÚKL. Toho se vedle ní zúčastnily ještě stávající ředitelka lékového ústavu Irena Storová, jíž letos končí pětileté funkční období, a Lenka Vostalová, která v minulosti působila na postu ředitelky sekce cenové a úhradové regulace SÚKL. 

První tendr ministerstvo vypsalo v polovině letošního března. Přihlásili se čtyři účastníci, z toho dva, Lenka Vostalová a Jiří Deml, neprošli sítem výběrové komise, která doporučila ke jmenování jak Irenu Storovou, tak Kateřinu Podrazilovou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ovšem výsledky výběrového řízení neakceptoval, a proto bylo toto řízení zrušeno.

Mgr. Kateřina Podrazilová, Ph.D. v minulosti působila jako ředitelka sekce cen a úhrad Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Od roku 2014 je předsedkyní lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven České republiky, kde koordinovala agendu lékové politiky pro 6 členských zdravotních pojišťoven a řešila problematiku dostupnosti léčiv na trhu. Vystudovala magisterský obor molekulární biologie a genetiky na Univerzitě Karlově, kterou absolvovala v roce 1991. V roce 1999 získala titul Ph.D. v oboru molekulární toxikologie. Do roku 2008 byla také vědeckou pracovnicí environmentální molekulární biologie.

-red-