Ilustrační foto: Pixabay

Návrh zákona umožní odpustit penále u dluhu za zdravotního pojištění

Ministerstvo zdravotnictví zpracovalo návrh zákona k mimořádnému odpuštění penále z neuhrazeného veřejného zdravotního pojištění, pokud dlužníci zaplatí původní částku. Na dotaz Patrika Nachera (ANO) to při dnešních sněmovních interpelacích řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zákonodárci už dříve schválili takový postup pro dluhy na sociálních odvodech a pro daňové nedoplatky. Dlužníci mají šanci využít tyto úlevy do konce listopadu.

Předlohu týkající se dluhů na veřejném zdravotním pojištění by měla předložit skupina poslanců, vyplynulo z Válkova vyjádření. Ministerstvo návrh poslalo předkladatelům podle ministra začátkem června. „Pevně věřím, že se dostane co nejdřív na jednání Sněmovny,“ řekl. S odvoláním na dřívější politické dohody podotkl, že dolní komora by mohla návrh zákona schválit zrychleně už v prvním čtení.

Možným usnadněním úhrady dluhů na veřejné zdravotní pojištění se Sněmovna zabývala už při jarním schvalování předlohy k mimořádnému odpuštění penále při úhradě dluhů na sociálních odvodech. O podaném pozměňovacím návrhu, za nímž stáli Nacher a tehdejší předseda poslanců KDU-ČSL, nyní ministr zemědělství Marek Výborný, nakonec nehlasovala. Výborný to zdůvodňoval tím, že úprava nebyla projednána se zástupci pojišťoven ani s ministerstvem zdravotnictví.

Válek tehdy řekl, že připravovaný samostatný návrh zákona se bude týkat jednotlivců, nikoli firem. Penále jde do fondu prevence, firmy z řad neplatičů dluží pojistné za velké množství zaměstnanců a některé z nich využívají pojišťovny jako poskytovatele úvěru, když dluh pak hradí jednorázově, poznamenal. Zákon by mohl být podle Válkových květnových informací účinný od ledna.

-čtk-