Foto: Pixabay

Zvýšení daní u elektronických cigaret povede k návratu ke klasickým cigaretám, ukazuje průzkum

Proč vytrvat u méně škodlivé alternativy, když si mohu pořídit levněji klasické cigarety? Změny ve zdanění tabákových a nikotinových výrobků, které česká vláda plánuje v rámci konsolidačního balíčku, povedou k výraznému zdražení elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Podle průzkumu agentury Ipsos hrozí, že navýšení cen kuřáckých alternativ nasměruje jejich uživatele zpět ke klasickým cigaretám.

Podle srpnového průzkumu agentury Ipsos pro Think Tank racionální politiky závislostí, který byl proveden na vzorku 1000 respondentů, by většina uživatelů elektronických cigaret, nikotinových sáčků a žvýkacího tabáku na jejich vyšší cenu nějakým způsobem reagovala.

„Ti, kteří by reagovali, by nejčastěji omezili užívání svého produktu a začali více užívat jiný produkt, v danou chvíli levnější. Při ceně 240 korun za deset mililitrů e-liquidu by 93 procent uživatelů reagovalo změnou užívání. Asi 19 procent z nich by začalo více užívat zahřívaný tabák, 13 procent více kouřit klasické cigarety a 10 procent by úplně přešlo ke klasickým cigaretám. Při vyšší ceně e-liquidu tak hrozí, že značná část uživatelů začne preferovat levnější, nicméně škodlivější produkty,“ upozornil Viktor Mravčík z Think Tanku racionální politiky závislostí.

Finance vs. zdraví

Akční plán pro oblast závislostí 2023–2026, který vláda schválila v dubnu 2023, doslova uvádí, že chce „ekonomicky motivovat kuřáky k přechodu na méně rizikové alternativy“. Výrazné zdražení je v rozporu s deklarovanými cíli vlády a s principy snižování škodlivosti u nikotinových výrobků.

„Podle výše uvedeného průzkumu by vyšší ceny alternativních tabákových a nikotinových produktů postavily uživatele před volbu finance versus zdraví. Nižší cena je přitom u elektronických cigaret oproti jiným produktům důležitá dokonce pro 22 procent uživatelů, přičemž pro 13 procent těžkých uživatelů se jedná o důvod hlavní,“ podotkla Helena Rampachová z Think Tanku racionální politiky závislostí s tím, že nárůst počtu kuřáků klasických cigaret by byl s největší pravděpodobností následován stoupajícím počtem onemocnění souvisejících s kouřením.

Zdroj: Ipsos

Alternativní produkty jsou navíc často cestou, jak se dostat ze závislosti, zmírnit její dopady na vlastní zdraví či zdraví nejbližšího okolí (jakožto pasivních kuřáků).

„S alternativními tabákovými produkty začíná v Česku minimum lidí. Většina přešla z cigaret. Dle našeho rozsáhlého průzkumu jen 15 až 21 procent uživatelů alternativních tabákových výrobků právě s těmito produkty začínala, většina z nich přešla z klasických cigaret. U žvýkacího tabáku dokonce nezačínal nikdo z dotazovaných,“ doplnila Rampachová.

Odborníci varují před důsledky

Nárůstem prevalence kouření klasických cigaret dojde podle odborníků k daleko výraznějším škodám na veřejném zdraví. „Enormní a skokové zdražení odradí spotřebitele od nákupu zdaněných výrobků. Budou je pořizovat v zahraničí, popřípadě budou sami míchat náplně z nezdaněných a obecně dostupných složek,“ varuje Rampachová.

Dalšími důsledky ilegálního prodeje může být složení náplní e-cigaret, z čehož plynou další zdravotní rizika, a daňové úniky, což je ostatně problémem již nyní. Podle studie KPMG bylo loni v tuzemsku spotřebováno 490 miliónů kusů nelegálních cigaret, což je o 10 milionů více než v roce 2021. Z celkové spotřeby cigaret v Česku to činí 2,3 miliardy korun na ušlých příjmech státního rozpočtu.

Zdroj: Ipsos
Zdroj: Ipsos

-ns-