Foto: Radek Čepelák

Brandýs z NSA: Rozpohybujme Čechy, zdravotnictví se uleví

Sport a pohyb jsou klíčovou součástí zdravotní prevence a peníze vložené do nich se systému násobně vrátí. Maximální podporu přitom zaslouží sportování dětí, ty české se totiž, jak ukazují data, hýbou mnohem méně, než by měly. Na konferenci Zdravotnického deníku Komunikace ve zdravotnictví to řekl Roman Brandýs, místopředseda Národní sportovní agentury, která o rozhýbání Čechů a podporu tuzemských sportovních spolků usiluje.

Místopředseda Národní sportovní agentury (NSA) na konferenci mluvil především o významu aktivního pohybu jako prevence zdravotních rizik. „Myslím si, že pokud přitáhneme ke sportu a pohybové aktivitě větší množství lidí, bude mít zdravotnictví trošku méně práce. Protože čím více lidí bude sportovat, tím více ubyde nemocných,“ řekl Brandýs na konferenci.

Moderátorka CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Ivan Duškov a komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban na konferenci Komunikace ve zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

Zdůraznil přitom, že sport a pohybové aktivity pomáhají zlepšit kvalitu života lidí v každém věku, a to v mnoha aspektech – nejenže rozvíjejí zdatnost a pohybové dovednosti, ale prohlubují i sociální kontakty a morálně volní vlastnosti a mají také nesporný pozitivní vliv na duševní zdraví.

Rodiče, nespoléhejte na školu

Na snaze rozvíjet sport v České republice se NSA podílí různými činnostmi. „Úzce spolupracujeme s ostatními orgány veřejné správy, s regionálními a místními samosprávami i s tuzemskými a zahraničními sportovními organizacemi a také se silně zaměřujeme na podporu mládeže,“ uvedl na konferenci Brandýs.

Zleva: Místopředseda Národní sportovní agentury Roman Brandýs, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík a vedoucí dramaturgyně pořadů Události, komentáře a Interview ČT 24 České televize Martina Riebauerová.

To, že především mladým Čechům sport chybí, dokazují i některá varovná čísla. Jen každé páté tuzemské dítě například naplňuje požadavek WHO na 60 minut intenzivní pohybové aktivity denně. Výzkum České školní inspekce navíc poukázal na fakt, že se zdatnost tuzemských dětí v poslední době výrazně zhoršila a více než polovina z nich dosahuje téměř kriticky nízkých hodnot v testování pohybu, zdatnosti a vytrvalosti v různých sportovních disciplínách. Odborníci to připisují pandemii covidu, ale v ještě větší míře současnému životnímu stylu, který u dětí prohlubuje konzumaci virtuálního obsahu.

„Děti, které se nevěnují nějakému sportu, na těch potřebných 60 minut intenzivní pohybové aktivity denně prostě nedosahují. A dvě hodiny tělesné výchovy týdně ve školách absolutně nepostačuje. Rodiče by se tedy neměli spoléhat na školské zařízení a sami by měli přispívat k pohybové gramotnosti svých dětí,“ apeloval Brandýs. Připomněl také studii ekonomického fóra v Davosu, která potvrdila, že každý dolar investovaný do sportu ušetří čtyři dolary segmentu zdravotnictví.

Publikum konference Zdravotnického deníku Komunikace ve zdravotnictví.

Co se v mládí naučíš…

V rámci snah NSA o rozpohybování mladých Čechů zmínil Brandýs jako zásadní dotační výzvu Můj klub. „To je cílená finanční podpora přímo konečnému spotřebiteli, tedy spolku, který provozuje v dané lokalitě jakoukoli sportovní disciplínu. Program se přitom týká mládeže, spolky mohou žádat o příspěvky jen na sportovní aktivity dětí a mládeže ve věku od 4 do 19 let,“ vysvětlil Brandýs. A doplnil, že nemusí jít o sport na vrcholové nebo výkonnostní úrovni, z programu Můj klub jsou podporovány i různé kroužky – lyžařské, atletické, fotbalové a podobně.

„Pokud dítě ke sportu přilne, zachová si k němu trvalý vztah i do budoucna – až do seniorského věku,“ doplnil místopředseda NSA. Z programu Můj klub čerpá více než sedm tisíc klubů a objem vyplacených prostředků v něm jsou zhruba dvě miliardy korun ročně.

Konferenci zahájil vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann.

Národní sportovní agentura vznikla před třemi lety. Dnes je nejvyšším správním úřadem v zemi, jehož hlavní agendou je sport. Tento koncept je nový, dříve totiž řízení sportu spadalo pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. NSA kompetenčně spadá přímo pod premiéra a má dvě zásadní agendy – dotační a koncepční.

-jkn-

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, Národní sportovní agentuře, holdingu AKESO, firmám Alk, Novo Nordisk, Remmark, Tiscali, Noe’s a EUC.

Na konferenci vystoupil také mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.
Diskuse na konferenci Komunikace ve zdravotnictví. Zleva: moderátor a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, komentátor Lidových novin Petr Kamberský, psychiatr Martin Hollý z Centra duševní rehabilitace v Berouně, moderátorka CNN Prima NEWS Pavlína Wolfová, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Ivan Duškov, komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban, místopředseda Národní sportovní agentury Roman Brandýs, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, vedoucí dramaturgyně pořadů Události, komentáře a Interview ČT 24 České televize Martina Riebauerová a vedoucí pořadu Střepiny na TV Nova Bára Divišová.
Kuloární diskuse na konferenci Komunikace ve zdravotnictví. Zleva: Martin Hollý z Centra duševní rehabilitace v Berouně a náměstek ředitele VZP Ivan Duškov.
Vedoucí pořadu Střepiny na TV Nova Bára Divišová na konferenci Zdravotnického deníku Komunikace ve zdravotnictví.