Ilustrační foto: https://fshoq.com, licence CC BY 4.0

Jednodenní péče je v českých nemocnicích na vzestupu

Od letošního roku je do úhradové vyhlášky zařazena jednodenní péče, což mělo vést k tomu, aby stoupla míry jejího využívání v českých zdravotnických zařízeních. Zda se to v praxi skutečně daří, jsme se zeptali tuzemských nemocnic. A jejich odpovědi naznačují, že jednodenní péče skutečně začíná být běžnou součástí našeho zdravotnictví.

Cestou jednodenní péče se vydal například zdravotnický holding AKESO, který minulý týden představil své specializované Centrum jednodenní péče. Tento typ výkonů ale stále častěji používají ve stále více tuzemských nemocnicích.

Projekt jednodenní péče aktuálně finalizuje Krajská zdravotní a.s., která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji,. „Chceme začít již v příštím roce v nemocnici Teplice a postupně tento typ péče rozšířit tak, aby byla jednodenní péče dostupná pro pacienty v celém Ústeckém kraji. Rádi bychom poskytovali výkony jednodenní péče v ortopedii, chirurgii, gynekologii a urologii,“ uvedl pro Zdravotnický deník Martin Klimeš z tiskového a komunikačního oddělení Krajské zdravotní.

Výhody jednodenní chirurgie pro pacienta jsou podle něj nesporné a nespočívají jen v kratším čase, který stráví ve zdravotnickém zařízení. „Tím, že pacient odchází druhý den do domácího ošetřování, se minimalizuje možnost nosokomiální infekce, více jsou využity méně zatěžující formy anestezie, takže se pacient velmi rychle vrátí do běžného života a pracovního procesu a využívá pak více například ambulantní formy rehabilitace a fyzioterapie. Pro naše nemocnice tímto přesunem vybraných diagnostických a terapeutických výkonů do ambulantního provozu se zčásti i uvolní čas operačních sálů na komplikovanější operace, kde zvláště v ortopedii jsou čekací doby na některé operace poměrně stále dlouhé,“ vysvětlil Klimeš. A dodal, že trend jednodenní péče by měl být podle něj určitě ještě více podporován zdravotními pojišťovnami, protože je i pro systém veřejného zdravotního pojištění velmi efektivní.

Menší stres pacienta a nižší zatížení personálu

Jednodenní péči poskytují u vybraných výkonů z oborů gynekologie, chirurgie a ortopedie i Nemocnice Plzeňského kraje, skupinasdružujících šest nemocnic v tomto regionu. „Jednodenní péči nabízíme těm pacientům, u nichž je zkrácená hospitalizace medicínsky možná, nezkomplikuje to jejich rekonvalescenci a má pro ně jako pro pacienty zřejmý přínos. Vzhledem k rychlému vývoji medicíny a tlaku pacientů na co nejkratší pobyt v nemocnici a na rychlý návrat do domácí péče, respektive k běžné činnosti, je zřejmé, že se tato péče bude dál rozšiřovat. Nemocnice Plzeňského kraje s tím také počítají a připravují se na to,“ sdělil Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška. A doplnil, že konkrétnější budou moci být až ve chvíli, kdy dojednají podmínky úhrad ze systému zdravotního pojištění a péči skutečně začnou nabízet.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je zatím jednodenní chirurgie využívána pouze na gynekologicko-porodnickém oddělení. Má to ovšem svá úskalí, na jejichž odstranění nemocnice pracuje. „Momentálně pacientky vozí na operační sál mimo oddělení, protože tam je k dispozici pouze zákrokový sálek. Situace se zlepší příští rok, od ledna se bude právě zákrokový sál předělávat na plnohodnotný aseptický operační sál, zmodernizuje se dospávací pokoj a podobně. Díky tomu bude probíhat jednodenní chirurgie již přímo na oddělení, pokud vše půjde podle plánu, tak už od května,“ popsala tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Do režimu jednodenní péče ve Zlíně nejčastěji spadají operace děložního čípku při nádorových změnách, kyretáže, interrupce, hysteroskopie. Jedná se o zhruba sto operací měsíčně. Plány nemocnice jsou ale ambicióznější. „Vzhledem k novým úhradám od pojišťoven a obecně podpoře jednodenní chirurgie bude sál v příštím roce postupně využíván i dalšími chirurgickými obory, zvažujeme například ústní, čelistní a obličejovou chirurgii, ORL a další. Bude se vždy jednat o miniinvazivní výkony. Nedávno jsme zrekonstruovali ještě dva další operační sály, do budoucna je v plánu v jednom z nich částečně rovněž jednodenní chirurgie, a to z oblasti ortopedie a chirurgie. Pokud se jedná o čekací doby, nejvíc znatelné by to bylo u artroskopických operací,“ popsala Lipovská.

Jednodenní chirurgie je podle ní pro pacienta výhodná z několika známých důvodů. „Znamená pro něj menší perioperační stres, menší riziko vzniku případných nozokomiálních nákaz, příjemnější rekonvalescenci v domácím prostředí, snížení pravděpodobnosti rozvoje trombembolických komplikací, zkrácení délky pracovní neschopnosti a urychlení návratu do běžného života. Pro nemocnici je jednodenní operativa výhodná například z důvodu menšího zatížení personálu v rámci ošetřovatelské péče a finančního profitu – sníží se režijní náklady na pacienta,“ uvedla Lipovská a dodala, že současnou podporu státu v oblasti jednodenní péče vnímá zlínská nemocnice jako dostatečnou.

Výhodnější je začít „na zelené louce“

Jednodenní péči využívá již několik let na svém detašovaném pracovišti v Nemocnici v Kutné Hoře i Oblastní nemocnice Kolín. „V roce 2019 tam proběhla transformace akutního chirurgického oddělení právě na JPL (jednodenní péče na lůžku – pozn. red.), v důsledku nedostatku lékařského personálu. Provádíme tam celou škálu ortopedických a chirurgických výkonů, se snahou rozšiřovat jejich spektrum,“ popsal Zdravotnickému deníku ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel,

Výhody jednodenní péče pro pacienty spočívají podle ředitele kolínské nemocnice v kratší době hospitalizace i v kratší čekací době na samotný výkon ve srovnání s výkonem prováděným na běžném chirurgickém nebo ortopedickém oddělení. „Provádět výkony v režimu JPL v rámci běžného provozu nemocnice je ale svízelné, protože náklady s nimi spojené se prakticky nemění, ale úhrady od pojišťoven poklesnou. Něco jiného je budování takového oddělení ‚na zelené louce‘, bez nutnosti zajišťovat nepřetržitý provoz. Nelze ale popřít, že se jedná o krok správným směrem,“ dodal Chudomel.

Jednodenní péče funguje u některých výkonů dnes už i v Uherskohradišťské nemocnici. „Prozatím jich není mnoho, do budoucna o rozšíření portfolia uvažujeme,“ prozradil Zdravotnickému deníku její ředitel Petr Sládek.

Jednodenní péče zatím není vůbec ve hře v Karlovarské krajské nemocnici. „Jednodenní chirurgie u nás úplně není téma. Nezavádíme ji a ani ji v našich zdravotnických zařízeních neprovozujeme. V tuto chvíli se nám to úplně nevyplatí, navíc jsme limitováni prostorově i personálně,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Jakub Němec

Tématu jednodenní péče se Zdravotnický deník bude věnovat i nadále, v pokračování tohoto článku vám představíme stav jednodenní péče ve fakultních nemocnicích a u soukromých provozovatelů.