Foto: Depositphotos

Neakceptováno. Seznam výkonů zůstal podobný jako před připomínkami

Novela seznamu výkonů zůstává i po vypořádání připomínek v podobném znění, v jakém ji ministerstvo zdravotnictví do připomínkového řízení poslalo. Zamítlo všechny námitky zaměstnavatelských svazů proti zavádění nových výkonů a přistoupilo pouze k doplnění některých znění. V tuto chvíli je novela na jednání pracovních skupin a platit by měla od začátku roku 2024.

Připomeňme, že novela seznamu výkonů přináší změny v téměř dvou stovkách výkonů, z nichž 88 ve dvaceti oborech je nových (více jsme psali zde). V rámci připomínkového řízení měly nejvíce připomínek zaměstnavatelské svazy, které se ohrazovaly proti zavádění většiny nových výkonů. Odbory a Česká lékařská komora zase požadovaly, aby byla ve výpočtech zohledněna cena práce zdravotníků (více jsme psali zde).

Na připomínku odborů, že výše mzdových indexů neodráží skutečnou cenu práce, ministerstvo reaguje, že od roku 2022 je zavedena každoroční valorizace základní minutové sazby nositelů výkonů o průměrnou roční míru inflace. K připomínce, že by úřad měl upravit mzdové indexy pro nelékařské zdravotnické pracovníky na úroveň průměrných mezd podle statistických údajů ÚZIS za rok 2022 pak MZ poznamenává, že „na základě kompromisní dohody mezi ČLK a bývalým premiérem Andrejem Babišem bylo zadáno valorizovat základní minutové sazby nositelů výkonů nejprve o 10 procent v roce 2021 a 2022 a od roku 2023 o průměrnou roční míru inflace“.

Ministerstvo neakceptovalo návrh na navýšení položky osobních nákladů všeobecných sester v sociálních službách s tím, že věc nebyla projednána na pracovní skupině. Podobně nepřijalo ani návrh České lékařské komory na navýšení minutových režijních sazeb přiřazených k výkonům jednotlivých odborností.

Bonifikace za péči o vězně

U připomínek Unie zaměstnavatelských svazů a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ministerstvo sice nevyslyšelo připomínku k úpravám v ošetření dětí s tím, že by se měla alespoň o rok odložit, nicméně přijalo alternativní návrh připomínkového místa na doplnění textu vyhlášky. Podobně doplnilo na žádost zaměstnavatelů text u výkonu Kontrola ženy s pozitivním výsledkem tyreoidálního screeningu v těhotenství. MZ ale neakceptovalo návrh na nezařazování sady kódů k tyreoidálnímu screeningu v těhotenství do seznamu výkonů, podobně jako výkonů souvisejících se včasným záchytem karcinomu prostaty, sady robotických výkonů, domácí paliativní péče, nových výkonů v gastroenterologii, geriatrii či u vyšetření sluchově postižených děti v pedaudiologickém centru.

„Návrhy výkonů byly řádně předloženy zástupci odborné společnosti, projednány na jednání pracovní skupiny a po vypořádání připomínek schváleny v této podobě. Metodický pokyn by měl být účinný současně s novelou vyhlášky od ledna 2024. Pokud nebude, zdravotní pojišťovny nemusí výkony nasmlouvat,“ uvádí MZ u vyšetření sluchově postižených dětí.

Ministerstvo ale vyslyšelo připomínku nad rámec novelizovaných bodů, kdy zaměstnavatelé navrhli mezi univerzální mezioborové výkony zařadit výkon „vzácné onemocnění – pacient v diagnostickém nebo terapeutickém procesu“, který by měl pouze informativní charakter bez bodového ohodnocení. Ten by tak měl být vykazován ke každému klinickému vyšetření u pacienta se vzácným onemocněním nebo podezřením na vzácné onemocnění ve specializované ambulanci či u poskytovatele zdravotních služeb, který je zařazen v síti center pro vzácná onemocnění.

Částečně pak zdravotnictví akceptovalo připomínku ministerstva spravedlnosti, které žádalo bonifikovat poskytovatele zdravotní péče starající se o vězně. „Na úrovni seznamu výkonů byl vytvořen nový výkon, který umožní identifikaci zdravotní péče pro osoby ve výkonu trestu s tím, že úhradové dopady stanoví úhradová vyhláška,“ objasňuje MZ.

-mk-