Foto: Pixabay

Více orgánů. Novela vyhlášky má odstranit překážky dárcovství

Odstranění překážek při dárcovství orgánů a zvětšení skupiny těch, kterým orgány mohou pomoci – takový je cíl úpravy vyhlášky o zdravotní způsobilosti dárce tkání a orgánů pro účely transplantací, která je nyní v připomínkovém řízení. Spolu s ní je v připomínkách také související vyhláška o specializované způsobilosti lékařů zjišťujících a potvrzujících smrt pro účely transplantací, kde dochází k rozšíření odbornosti lékařů provádějících vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku možného dárce pomocí transkraniální dopplerovské sonografie o anesteziologii a intenzivní medicínu.

„Navrhovanou vyhláškou dochází ke zjednodušení a zobecnění některých formulací tak, aby byl dán prostor současným lékařským poznatkům a případnému vývoji medicínských postupů a vypuštěny jsou naopak ty formulace, které zahrnují čistě medicínský postup. Přehodnocena byla relevantnost některých kritérií sledovaných v anamnéze žijícího dárce,“ uvádí důvodová zpráva k novele vyhlášky o zdravotní způsobilosti dárců orgánů a tkání.

K úpravám dochází také ve vzoru protokolu o zjištění smrti, který ve stávající podobě obsahuje údaje, jež transplantační zákon a ani vyhláška neuvádí. Navíc připouští nejednotnou interpretaci a v některých případech vede i k tomu, že k odběru orgánů nejsou indikováni všichni jedinci se smrtí mozku, a ne všichni možní dárci se tak nakonec dárci stanou. V některých případech jsou vyšetření zbytečně opakována, celý proces je časově i finančně náročnější, prodlužuje hospitalizaci, klade další nároky na personál a navíc emočně více zatěžuje pozůstalé.

Potřeba novely vyplynula i ze závěrů multioborového expertního panelu k diagnostice smrti mozku, kde byli zastoupeni odborníci z oblasti anesteziologie, intenzivní medicíny, radiologie, neurologie, nukleární medicíny, neurochirurgie a samozřejmě transplantologie.

„Transplantační péče je v průběhu času rozšiřována pro stále širší skupinu nemocných. Oproti roku 2013 je nárůst počtu provedených transplantací o 24 procent. Zobecnění předpisu s důrazem na expertízu všech složek transplantačního programu a vyhodnocování rizik individuálně vůči konkrétnímu příjemci transplantace je v současném stavu ideální standard péče. Některá konkrétní ustanovení původní vyhlášky jsou z medicínského pohledu v dnešní době obsoletní,“ poukazuje důvodová zpráva.

Některá dosavadní ustanovení přitom vedla až ke zbytečné ztrátě orgánů a snížení dostupnosti transplantací pro nemocné. Budou-li odstraněny administrativní a jiné překážky při určování množiny možných dárců tkáně nebo orgánu, o což úprava vyhlášky usiluje, bude tak rozšířena množina možných příjemců tkání nebo orgánů. Navrhované změny by také měly umožnit snížení nákladů na celý proces darování orgánů.

Šetrnější a levnější

Novela druhé vyhlášky vychází z potřeby rozšířit odbornosti lékařů, kteří mohou provádět vyšetření potvrzující nevratnost smrti mozku u potenciálních dárců orgánů pomocí transkraniální dopplerovské sonografie, o specialisty v anesteziologii a intenzivní medicíně. Metoda známá jako transkraniální Doppler je dnes standardní součástí neuromonitoringu v intenzivní medicíně. Na moderních jednotkách intenzivní péče tak jsou multimodální ultrazvukové přístroje, které umožňují provádět tuto diagnostickou metodu přímo u lůžka pacienta.

„Metodika nevyžaduje transport pacienta mimo intenzivní péči na angiografický sál, pracoviště počítačové tomografie (CT) nebo pracoviště nukleární medicíny k provedení scintigrafie. Samotné vyšetření je neinvazivní, nezatěžující pacienta kontrastem, invazivním postupem se svými riziky a je libovolně opakovatelné u lůžka pacienta. Vedle menší zátěže pro pacienta a personál intenzivní péče je zároveň pro zdravotnický systém výrazně finančně výhodnější, než např. mozková angiografie, CT angiografie nebo scintigrafie,“ vysvětluje důvodová zpráva.

-mk-