Foto: Vláda ČR

Vláda schválila projekty podporující zdravotní péči na Ukrajině

Vláda dnes schválila na projekty péče o zdraví a životní podmínky na Ukrajině 15,7 milionu korun. Pomohou třeba s léčbou dětí či psychicky nemocných, informoval po jednání kabinetu vicepremiér Vít Rakušan (STAN). V projektu podpory zdravotní péče v gesci ministerstva vnitra Medevac má jít pět milionů na zlepšení specializované péče o děti v jedné z nemocnic ve Lvově, zajištěna tam má být díky příspěvku například dostupnost teplé vody po celý rok. Další peníze mají pomoct zvýšit povědomí obyvatel o rizicích min a nevybuchlé munice a zlepšit technické vybavení ukrajinské kriminální policie.

„Cílem je, aby se v oblastech Ukrajiny, kde už se nebojuje, situace co nejvíce stabilizovala. Těmito projekty pomáháme zlepšit nejen bezpečnost, ale i životní podmínky místních obyvatel,“ uvedl Rakušan. Finanční dar z programu Medevac podpoří Západoukrajinské centrum pro specializovanou dětskou léčbu ve Lvově, navýšen tam má být počet lůžek a centrum částečně rekonstruováno. Peníze z programu Pomoc na místě pomohou v asistenčních centrech na západní Ukrajině s poskytováním psychologické a integrační pomoci válečným uprchlíkům.

Zdravotně-humanitární program Medevac a program Pomoc na místě nabízí pomoc zemím s velkými uprchlickými populacemi a zemím, které čelí značným migračním tlakům. Rozpočet obou programů pro pomoc Ukrajině čítá pro letošní rok dohromady 120 milionů korun. V červenci operovali v rámci programu Medevac tři chirurgové a anesteziolog z Fakultní nemocnice Brno desítky pacientů v nemocnici ve Lvově. Šlo o první lékařskou misi programu na Ukrajině, která se brání druhým rokem okupaci části území Ruskem.

-čtk-