Ilustrační foto: Public domain pictures

Jednání ministerstva s lékaři dál beze shody

Zástupci ministerstva zdravotnictví, nemocnic, zdravotních pojišťoven, mladých lékařů a zdravotnických odborů dnes jednali o požadavcích Sekce mladých lékařů ČLK. Ministerstvo zdravotnictví chce podle svého vyjádření splnit většinu požadavků, shoda je na snížení počtu přesčasů, zavedení 24hodinového výkonu práce, kde byl již podán poslanecký návrh, a požadavcích v oblasti vzdělávání, pracovních podmínek a navýšení odměňování zdravotníků. K dohodě ale nedošlo v oblasti navýšení platů a uvalení tarifních platů na všechny poskytovatele lůžkové péče. Další jednání proběhne v úterý 21. listopadu.

Ministerstvo zdravotnictví prozatím učiní či již učinilo kroky v oblasti vzdělávání mediků, to znamená, že dojde k určení koordinátora vzdělávání v každé přímo řízené nemocnici s akreditací pro vzdělávání. Zajištěna bude také supervize a metodické vedení ze strany ministerstva a Institutu postgraduálního vzdělávání. Lékaři v přímo řízených nemocnicích budou mít také povinné volno před atestační zkouškou a zkouškou po kmeni, v ostatních nemocnicích se jich volno bude týkat od 1.1. 2025.

Navrácení limitu pro přesčasovou práci a umožnění 24hodinových směn s povinností volna po celý následující den je nyní popsáno v poslaneckém návrhu s účinností od 1. ledna 2024. Zdravotníci v nemocnicích by tak díky novele zákoníku práce od příštího roku mohli sloužit čtyřiadvacetihodinové služby. Zrušit se má nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které vyvolalo protesty lékařů.

Problémem zůstávají platové podmínky

Zatímco v předchozích bodech se jednající strany shodly, v otázce odměňování stále panují rozdílné názory. Úhradová vyhláška počítá s nárůstem odměňování zdravotnického personálu v nemocnicích v příštím roce ve výši minimálně 6,8 miliardy. Ministerstvo chce lékaře, kteří absolvují lékařskou fakultu, zařadit do 12. platové třídy, po zkoušce po kmeni do 13. třídy a po složení atestační zkoušky do 14. třídy. Součástí je i jednotné nastavení nepodkročitelné výše platu pro zdravotnické pracovníky v nemocnicích odvíjející se od jejich kvalifikace.

„Kolegům jsme dali férovou nabídku na řešení jejich požadavků v oblasti vzdělávání, pracovních podmínek a odměňování. Jsem velmi rád, že v oblasti vzdělávání a pracovních podmínek panuje shoda. Vzdělávací koordinátoři dnes zasedli na IPVZ i za přítomnosti pana viceprezidenta Přády, poslanecký návrh na snížení dobrovolných přesčasů na původní úroveň a umožnění 24hodinového výkonu práce je ve Sněmovně, úhradová vyhláška s 6,8 miliardami na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích je zveřejněna. A garantuji, že příjmy zdravotníků budou od 1. ledna 2024 v přímo řízených nemocnicích zvýšeny,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

-ns-