Ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Radek Čepelák

Kabátek: Dohoda premiéra s lékaři deficit pojišťoven nenavýší

Dnešní dohoda premiéra Petra Fialy s protestujícími lékaři by podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka neměla vést k navýšení deficitu hospodaření zdravotních pojišťoven. Překvapen byl výsledkem jednání premiéra s lékaři prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, který věří, že se pojišťovny zúčastní jednání následných, jak bylo deklarováno.

„K žádnému navýšení deficitu hospodaření pojišťoven dnešní dohoda nepovede. Dohoda se týká navýšení prostředků na mzdy lékařů z 6,8 miliard na 9,8 miliard korun. Mechanismus přerozdělení úhrad bude součástí následné diskuze,“ uvedl pro Zdravotnický deník Zdeněk Kabátek. Jediné navýšení výdajů zdravotních pojišťoven by se podle něj mohlo teoreticky týkat pouze případných kompenzací, pokud by bylo třeba řešit výpadek v produkci nemocnic v prosinci 2023.

„Tisková konference pana premiéra pro nás byla překvapením,“ uvedl pro Zdravotnický deník Ladislav Friedrich, který sdružuje všechny tuzemské zdravotních pojišťovny krom VZP. „ A vzhledem k tomu, že vystoupení pana premiéra obsahovalo informaci, že s námi bude další postup někdo projednávat, tak věříme, že k tomu skutečně dojde,“ dodal Friedrich.

Reagoval tak na slova premiéra Fialy z tiskové konference. „Domluvili jsme se také na tom, že v příštích dnech bude probíhat intenzivní jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami, zástupci České lékařské komory a odborů s tím, abychom našli ten správný technický mechanismus, jaký ty peníze skutečně dostat do platů a mezd a v jaké struktuře budou rozděleny,“ řekl premiér.

Premiér a zástupci mladých lékařů se dnes shodli na řešení, které odvrátí krizi ve zdravotnictví, která hrozila kvůli výpovědím části nemocničních lékařů z přesčasů. Premiér protestujícím lékařům nabídl na navýšení mezd vyšší částku než při minulých jednáních ministr Válek, a to 9,8 miliardy korun. Lékaři jeho nabídku přijali. „Garantovali jsme, že peníze půjdou na platy a mzdy, a to pravděpodobně prostřednictví úhradového dodatku. A to ve všech zdravotnických zařízeních, nejen v těch přímo řízených,“ řekl po jednáních Fiala.

Lékařům měly původně platy vzrůst i bez ohledu na jednání, z veřejného zdravotního pojištění bylo na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun. Taková částka ale mladým lékařům a odborům nestačila, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto s protestujícími lékaři jednal o jejím zvýšení, postupně nabídl navýšení odměn na příští rok o 8,5 a poté o o 8,6 miliardy korun, což byla podle jeho slov nejvyšší možná nabídka ministerstva zdravotnictví. Lékaři se dohodli až s premiérem – a to na zmíněné částce 9,8 miliardy korun.

-red-