Ilustrační foto: Freepik

Kvalitní výchovu mediků a personální zabezpečení fakult nelze udržet bez zahraničních studentů, upozorňuje předseda Asociace děkanů

Jedním z návrhů Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) je kromě zavedení spoluúčasti pacientů či vyššího regulačního poplatku také snížení počtu zahraničních studentů na českých lékařských fakultách. Jak Asociace uvádí v dopise adresovanému vládě (psali jsme zde), vyšší počet českých studentů má spíše potenciál zůstat po absolvování studia v tuzemském zdravotnictví. Předseda Asociace děkanů lékařských fakult (ADLF) profesor Martin Repko ale upozorňuje na to, že placené studijní programy v angličtině představují pro lékařské fakulty nezbytný finanční příjem.

„Lékařské fakulty dlouhodobě úspěšně rozvíjejí paralelní programy v medicínských studijních programech v českém i placeném anglickém jazyce, stejně jako lékařské fakulty ve všech sousedních evropských zemích. Naše lékařské fakulty poskytují vysoce kvalitní vzdělávání, plně srovnatelné s kvalitními zahraničními univerzitami. Udržení odborné úrovně a kvality vyžaduje finanční zabezpečení zajišťující jejich další kvalitativní rozvoj,“ uvádí na dotaz Zdravotnického deníku společné stanovisko Asociace děkanů lékařských fakult její předseda Martin Repko.

Zároveň jsou podle něj placené studijní programy pro dlouhodobě podfinancované lékařské fakulty v Česku nepostradatelným příjmem. „Výchova českých lékařů je z finančního hlediska významně dotována z anglických placených programů. To se zásadně týká nejen studijního programu všeobecného lékařství, ale také zubního lékařství a vzdělávání v nelékařských studijních programech a významně se podílí i na zabezpečení provozu fakult,“ uvádí Repko.

Pokud by lékařské fakulty přišly o finanční dotace z anglických studijních programů, předseda Asociace děkanů upozorňuje na riziko prohloubení již stávajících nerovných podmínek, které se týkají mezd pedagogů. Důsledkem by byl jejich odchod ze školství do lékařských praxí, což by poškodilo kvalitu i rozsah výuky. Podle Repka by takový stav mohl způsobit „reálnou hrozbu personálního rozvratu lékařských fakult.“

„To, co lékařské fakulty nyní potřebují, je zvýšení státní podpory, aby mohly vychovávat více česky mluvících lékařů a aby se neprohluboval mzdový propad jejich učitelů oproti lékařům ve zdravotnických zařízeních,“ vyzývá Repko.

Problém ve snižování počtu studentů ze zahraničí vidí také Lékařská fakulta Ostravské univerzity, byť je v Česku nejmladší. „Není to možné kvůli nedostatečným finančním prostředkům. Stávající deficitní způsob financování bude nutit i nás studenty ze zahraničí nabrat ve větším počtu, abychom vůbec mohli fungovat a vychovávat absolventy pro naše zdravotnictví, a to i v nelékařských oborech,“ konstatuje děkan fakulty Rastislav Maďar.

-ns-