Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Senát ČR

Ministři navrhují zrušení úpravy přesčasů lékařů a možnost služeb 24 hodin

Zdravotníci v nemocnicích by od příštího roku mohli mít čtyřiadvacetihodinové služby. Zrušit se má nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které vyvolalo protesty lékařů. Změny upravuje novela zákoníku práce, kterou předložili ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zhruba 6000 lékařů pohrozilo, že od prosince přestanou sloužit přesčas, pokud se nynější podoba zákoníku nezmění a nenavýší se jejich základní mzdy a platy.

Jurečka a Válek předkládají novelu jako poslanci, ne jako členové vlády za své resorty. K poslanecké předloze je možné podle vládního webu podávat připomínky do 14. listopadu. Poté by měl zákoník projednat kabinet. Podle plánu by změny měly platit od ledna. Ministři navrhují, aby je Sněmovna schválila hned při prvním projednávání. Mladí lékaři i odboráři požadovali vedle růstu výdělků právě zrušení paragrafů o dobrovolnosti práce přesčas nad stanovený limit a chtěli umožnění služeb 24 hodin.

„Navrhovaná právní úprava se tedy jeví jako další vhodná, podstatnou částí zdravotnické obce požadovaná alternativa zajištění organizace práce v nemocnicích, přičemž jejím hlavním efektem je vznik většího časového rozsahu kumulovaného odpočinku,“ píše se ve zdůvodnění k novele. Práce by se měla nově soustředit do méně dnů než u běžných směn s přesčasy, poukazují předkladatelé. Podle nich se tak podaří lépe slaďovat zaměstnání se soukromím a zajistí se nepřetržitý provoz.

Podle návrhu můžou zdravotníci v nemocnicích či v záchranné službě pracovat v kuse až 24 hodin, pokud to upravuje kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Vedení s pracovníkem pak musí uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok. V prvních třech měsících ji bude možné okamžitě zrušit. Dá se vypovědět i pak, a to s výpovědní lhůtou dva měsíce, pokud se nesjednala kratší doba. Zdravotníka není možné k podpisu dohody nutit či „vystavit jakékoliv újmě“. Zaměstnavatel musí o využívání čtyřiadvacetihodinových směn informovat inspekci práce. Musí vést seznam lidí, s nimiž dohodu sepsal.

Směna bude moci podle předlohy trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce. Novela upravuje také odpočinek. Pokud by zdravotník pracoval 24 hodin, podle tiskové zprávy by pak musel mít nejméně 22 hodin volna.

Protesty lékařů vyvolala část novely zákoníku práce účinná od října, která umožnila zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin. Ustanovení mělo platit do konce roku 2028, navrhovaná novela je ruší k lednu.

Jurečka v tiskové zprávě uvedl, že se jedná ještě o jiných změnách zákoníku práce. Obsahovat by je pak měla další novela. Ministři už v říjnu také sdělili, že se počítá příští rok s nárůstem sumy na odměňování v nemocnicích o 6,8 miliardy korun. Zvýšit by se mohly i platové tarify mladých lékařů, kteří by se posunuli do vyšších platových tříd. Před atestačními zkouškami by měli mít nárok na volno.

-čtk-