Foto: FN Hradec Králové

Nový NIS nám přinesl komplexní informační řešení, kyberbezpečnost i možnosti sdílení, říká garant projektu z hradecké fakultní nemocnice

Novým nemocničním informačním systémem s nejmodernějšími prvky se může chlubit Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK). Dlouhých sedm let uplynulo od prvního výběrového řízení na nový systém, když však byl na třetí pokus nalezen optimální dodavatel, věci se daly do pohybu bleskovým tempem – a realizace byla společnými silami nemocnice a firmy Medicalc Software dokončena v rekordně krátkém čase. Historické peripetie i radost z toho, jak komplexně nový systém funguje, popsal Zdravotnickému deníku hlavní garant zavádění NIS ve FN HK Miroslav Měšťan.

Jaký byl historický příběh výběrového řízení na nemocniční informační systém (NIS) FN HK? Jak proces od zahájení výběrového řízení až do implementace probíhal?

První pokus o realizaci začal po dvouleté přípravě v roce 2018, a to včetně soutěžních ukázek jednotlivých uchazečů. FN HK obdržela tři nabídky. Tento pokus byl zrušen zásahem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli možné diskriminaci těch uchazečů, kteří již v minulosti dodali do FN HK jiný software. Za zrušení obchodní soutěže nebyly odpovědné funkční požadavky. Proto po úpravě harmonogramu a náhradě soutěžních ukázek soubory s videosekvencemi zachycujícími plnění funkčních požadavků byla v roce 2019 obchodní soutěž zopakována. FN HK obdržela pouze jednu nabídku od společnosti STAPRO. Od roku 2020 byly zahájeny práce na realizaci. Navzdory vynaloženému úsilí obou stran se společnosti v termínu a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách nepodařilo ve stanovené lhůtě dodat požadované funkcionality, a proto jsme v březnu 2021 od smlouvy odstoupili.

Protože FN HK neshledávala problém veřejné zakázky ve znění zadávací dokumentace, obchodní soutěž zorganizovala potřetí s opravdu limitním časem na zvládnutí dodávky. FN HK v tomto třetím pokusu obdržela nabídku firmy STAPRO a firmy Medicalc Software. Kvůli nezhojitelné formální chybě bylo nutné nabídku firmy STAPRO v souladu se zákonem vyloučit. V lednu 2022 byla podepsána smlouva o realizaci s firmou Medicalc Software jako generálním dodavatelem. Dodávka proběhla podle plánu s dodržením všech mandatorních lhůt a projekt byl 31. října 2023 úspěšně akceptován.

Celkem tedy od ideje potřeby výměny vybraných IT systémů FN HK do úspěšného ukončení realizace podle zadání IROP EU (Integrovaný regionální operační program Evropské unie – pozn. red.) uplynulo sedm let tvrdé práce komplexních týmů pracovníků FN HK ve spolupráci s dodavateli.

V čem je Váš nový NIS lepší než ten původní, který byl již téměř 30 let starý? V čem spatřujete jeho největší přednosti?

Původní NIS nemocnice využívala od roku 1996 a bylo nezbytné přejít na moderní komplexní informační řešení. Nový systém podporuje nově některé procesy, jako jsou například ošetřovatelská dokumentace nebo plánování operací. Umožní zdravotní dokumentaci pacienta digitalizovat a výhledově sdílet tyto informace přes portál pacienta či mezi zdravotnickými zařízeními. Systém umožňuje rychlý přístup k informacím, je integrován s dalšími lékařskými programy a aplikacemi. Umí připojovat ke zdravotnické dokumentaci obrázky, videa, dokumenty, zvukové záznamy a podobně.

Hlavní garant zavádění NIS ve FN Hradec Králové Miroslav Měšťan (vlevo s mikrofonem). Foto: EEZY Events

Tato úroveň digitalizace je zásadní pro moderní a efektivnější zdravotnictví 21. století. Nový informační systém včetně integrační platformy umožňuje aplikovat účinnější nástroje zajišťující kybernetickou bezpečnost celého IT prostředí v nemocnici. Má také vlastnosti umožňující – po nutných legislativních změnách na národní úrovni – zapojit se do systémů sdílení zdravotnické dokumentace mezi poskytovateli zdravotních služeb, ale i pro potřeby pacientů.

Proces implementace se vám se současným dodavatelem podařilo zkrátit na rekordně krátkou dobu v oblasti zdravotnictví. Čemu přičítáte to, že se v rekordním čase vše podařilo?

Zvládnutí úkolu převést přes 3 500 uživatelů do nového IT řešení se podařilo jen a jen díky mimořádnému nasazení týmu pracovníků FN HK a našich protějšků na straně dodavatele. Zkušenosti získané z neúspěšného pokusu s firmou STAPRO byly svým způsobem generální zkouškou pro tým FN HK a byly velmi cenné. Projevily se zejména ve zlepšeném řízení procesů implementace, vyvarování se slepých uliček i chyb, v racionálnějším a reálnějším plánování lhůt pro konkrétní implementační kroky. Implementace byla v souladu se zadávací dokumentací etapizována tak, aby kapacity dodavatele byly schopny konkrétní úkoly zvládnout v požadované kvalitě a požadovaném čase. Nejsilnějším motivátorem – a někdy až nepříjemným tlakem – byl z hlediska časování implementace kriticky krátký čas pevně stanovený pravidly strukturálních fondů EU.

Odpovídají podle vás informační systémy používané v tuzemských nemocnicích odborným požadavkům dnešní doby?

Situaci, která je vzdálena pojmu ideální, na českém trhu jednoznačně komplikuje jeho velikost a složitost systému úhrad. Stav s informačními systémy ve zdravotnických zařízeních v České republice je rozdílný. V některých nemocnicích se podařilo implementovat moderní IT řešení. Jiné nemocnice ale bohužel dosud provozují původní informační systémy a perspektiva změny je mlhavá. Globálně lze říci, že oblast IT řešení ve zdravotnictví je další komponentou vnitřního dluhu resortu.

Jakub Němec